Η γρήγορη αποδόμηση της Νέας Αλλαγής


Η σημερινή Ελλάδα συνιστά ένα καινούριο ‘υπόδειγμα’, ως προς την προσέγγιση, την ανάλυση και την κατανόηση της πολιτικής πραγματικότητας. Και αυτό είναι κάτι που, εκτός από ζώσα καθημερινότητα, μπορεί κανείς να το ‘διαβάσει’ στα αχνά γράμματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Στα λεγόμενα ‘ποιοτικά χαρακτηριστικά’.

Η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μετράει ήδη εννέα μήνες στην εξουσία. Διαδεχόμενη ως ‘Νέα Αλλαγή’, για να ταξιδεύει η ιστορική μνήμη της κοινωνίας στο μακρινό 1981, τη ‘Νέα Διακυβέρνηση’ του Κώστα Καραμανλή.

Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία, όχι τόσο ως κομιστής θετικού πολιτικού μηνύματος και προσδοκιών, αλλά ως ψήφος αντίδρασης και καταδίκης της προηγούμενης διακυβέρνησης. Έτσι συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά η όσφρηση ήταν πολύ εντονότερη.

Κι όμως, παρά τον ούριο άνεμο που έπνεε στα πανιά της ‘Νέας Αλλαγής’ στο ξεκίνημα αυτής της περιπέτειας, η πρόγνωση προβλέπει δυστοκία απόπλου. Εξελίσσεται αυτό που στη γλώσσα της πολιτικής επικοινωνίας περιγράφεται ως ‘η γρήγορη αποδόμηση’. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο υπέδαφος της κοινωνικής πραγματικότητας, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου χάνει με ραγδαίο ρυθμό, προσβάσεις σε εκλογικά και πολιτικά ευαίσθητες ομάδες. Κοινωνικές ομάδες, που πίστεψαν το 1981 στην ‘Αλλαγή’, πίστεψαν και το 2009 στη ‘Νέα Αλλαγή’.

Το τραγικότερο μάλιστα για το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, είναι πως βιώνουν κάτι πρωτόγνωρο για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Ποτέ άλλοτε, από το 1981 και μετά, μια Κυβέρνηση, πόσο μάλλον με +11% διαφορά από την προκάτοχό της, δεν υπέστη τέτοια γρήγορη αποδόμηση στον ιστό της κοινωνίας.

Θυμηθείτε μονάχα το εξής: Τον Δεκέμβριο του 2004, όταν δηλαδή η Νέα Διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή συμπλήρωνε εννέα μήνες στην εξουσία (με διαφορά 4,5% και όχι 11% από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, που ήταν το ΠΑΣΟΚ), όπως συμπληρώνει σήμερα η ‘Νέα Αλλαγή’, ο πρώην πρωθυπουργός απολάμβανε τέτοια αποδοχή και βίωνε τέτοια πολιτική ηγεμονία, ώστε πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν αδελφικό φίλο του ‘αιωνίου αντιπάλου’ της κεντροδεξιάς, Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κάρολο Παπούλια. Και δεν άνοιξε ρουθούνι. Ενώ σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράφει την πρώτη πολιτική επιστράτευση της θητείας του.

πηγη

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 3 Αυγούστου 2010, in ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: