Η “Χρυσή εφεδρεία” Παπαδήμος

Ο Παπανδρέου είχε παρακαλέσει πολλές φορές  τον Λούκα Παπαδήμο να αναλάβει υπουργός  του και τελευταία φορά αυτό έγινε τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν ήθελε να αναλάβει καθώς ο Γιώργος καθοδηγούσε την χώρα από βράχο σε βράχο. Επέλεξε να παραμένει και κινείται ως “χρυσή εφεδρεία” της Ελληνικής elite και το γεγονός ότι υπήρχε εφεδρεία έκανε τον ΓΑΠ αναλώσιμο και  φυσικά έξαλλο.

Η στάση ανοχής της  Ελληνικής elite προς τον ΓΑΠ άλλαξε την προηγούμενη εβδομάδα με παρότρυνση των γερμανογαλλικών elites. Η εμφάνιση  και το τελεσίγραφο των Μερκοζυ  ράγισε  παγκοσμίως την εικόνα του “διεθνούς παίκτη”  που φιλοτεχνούσε το σύστημα ΓΑΠ. Η αποστασία της αστικής τάξης και το άμεσο ξήλωμα ΓΑΠ έγινε  με μιας μήνυμα προς τους εταίρους και την διεθνή κοινότητα.  Η κατάρρευση  είχε ξεκινήσει.

Άμεσα δημιουργήθηκε  στο Μαξίμου η ανάγκη να κρατηθεί ο έλεγχος των εξελίξεων και έτσι φτάσαμε στην “ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθώ”. Παράλληλα εξελίσσονταν το “κάψιμο”  και όλων των πιθανών υποψηφίων και εναλλακτικών τις ελληνικής elite.  Το σχέδιο ήταν ο  ΓΑΠ  να παραμείνει η μοναδική εγγύηση σταθερότητας.

Τα είδαμε όλα από το σύστημα ΓΑΠ το τελευταίο δεκαήμερο. Σκευωρίες: Ο ΓΑΠ δυναμίτιζε Παπαδήμο με πρόσχημα τον Βενιζέλο,  διαρροές  για παραθεσμικές και κρυφές συναντήσεις στελεχων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για δελφίνους που κάνουν μαζώξεις, για ομάδες που συγκροτούνται  και κυρίως είδαμε την δυστοκία να βρεθεί πρωθυπουγός του χεριού τους.

Είδαμε και προσπάθεια πόλωσης της ΚΟ ΠΑΣΟΚ  η οποία -μόνη της ως πλειοψηφία-  μπορεί να επιβάλει της διαθέσεις της επι της ελληνικής elite.

Και όταν η ακυβερνησία απειλούσε την χώρα, ο κόσμος έφτασε  στα όρια του και ο κόμπος  στο χτένι,  ο ΓΑΠ πέταξε την τελευταία ζαριά. Αν έπιανε  θα είχαμε πρωθυπουργό της απολύτου εμπιστοσυνης του ΓΑΠ και θα το ήξεραν όλοι.

Όμως η ελληνική elite όμως ήταν έτοιμη με την βοήθεια της ΚΟ ΠΑΣΟΚ επέβαλε την “χρυσή εφεδρεία” Παπαδήμου, τον ρόλο και την “κίνηση” της οποίας  πολύ σήμερα θα ζηλεύουν.

Καθόλου τυχαία οι πολιτικοί όλων των μετέχοντων σε αυτή την κυβέρνηση συνασπισμού των παλιών κομμάτων, άμεσα  και πριν από οτιδήποτε άλλο κανόνισαν την ημερομηνία των εκλογών. Έβαλαν την τελεία πριν ακόμη γραφτεί -και αυτή ακόμη- η πρώτη παράγραφος. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος η Ελληνική elite να πραγματωθεί περαιτέρω με απροσδιόριστες συνέπειες για τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς της.  Σε λίγες εβδομάδες Θα έχει δείξει…

Τελικά ο Παπανδρέου παρέδωσε σε εκείνον που  τον έφτυσε όσο κανείς αλλος τα τελευταία  2 χρόνια.  Σε αυτόν που αρνήθηκε τον ηγετικό  ρόλο μιας μετριότητας σαν τον ΓΑΠ  επί της Ελληνικής elite.  Αυτή η στρατηγική τελικά ήταν η σοφότερη. Όσοι συμβιβάστηκαν με την μετριότητα και πολύ περισσότερο επιχείρησαν να την εκμεταλλευτούν κολακεύοντας την, βρίσκονται σήμερα σε δυσχερή θέση.

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 10 Νοεμβρίου 2011, in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: