Το έλλειμμα, οι φοροφυγάδες και οι 256 κροίσοι!


της Έλενας Λάσκαρη
 

Τις δύο όψεις μιας και μεγάλης αλήθειας δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε αντιπαραβολή με τη στατιστική επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων.

Η φοροδιαφυγή οργιάζει και το κράτος αδύναμο να επιβάλλει φορολογική συμμόρφωση κάθε χρονιά απλώς παρακολουθεί τα έσοδα και τα ελλείμματα να εκτρέπονται των στόχων, τρέχοντας την τελευταία στιγμή να διορθώσει τα αδιόρθωτα και φτάνοντας εν τέλει στις πύλες της χρεοκοπίας.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τα καθαρά έσοδα αντί να αυξάνονται κατά 1,4% εμφανίζουν μείωση 4,1%, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί 39,230 δισ. ευρώ (από 40,913 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Για να κλείσει ο προϋπολογισμός εντός των στόχων, το τελευταίο δίμηνο του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν 12 δισ. ευρώ. Παρά το εκτεταμένο φοροκυνηγητό των τελευταίων ημερών από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία, με συλλήψεις και αυτόφωρο για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, παρά την επικείμενη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας των μεγαλοοφειλετών, παρά τη βροχή από ειδοποιητήρια με χαράτσια και φόρους που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, το άνοιγμα φαίνεται δύσκολο να κλείσει.Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ήδη εγκαταλείπουν τον στόχο για είσπραξη 12 δισ. ευρώ, λένε όμως ότι θα εισπραχθούν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ!
Τα 2 δισεκατομμύρια όμως έχουν φτάσει (μετά τη βουτιά του ΑΕΠ λόγω ύφεσης) να ισοδυναμούν με περίπου 1% του ΑΕΠ (220 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ΑΕΠ με ύφεση 5,5%, η οποία μάλλον και αυτή θα είναι μεγαλύτερη), άρα η απόκλιση 2 δισ. ευρώ στα έσοδα φορτώνει το έλλειμμα με έναν επιπλέον… πόντο.

Ήδη, άλλωστε, από τον Οκτώβριο το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν φαίνεται να έχει τις καλύτερες προοπτικές. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο άγγιξε τα 20,104 δισ. ευρώ με αύξηση 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν στο σύνολο του έτους με αύξηση 5,1% θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 22,558 δισ. ευρώ, για να βγει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,5% του ΑΕΠ. Ο στόχος ήδη μεταφέρεται προς το 8,9% του ΑΕΠ, αν όχι παραπάνω, διότι, πέραν της απόκλισης των εσόδων, υπάρχει και η υπέρβαση των δαπανών. Οι πρωτογενείς δαπάνες σε περίοδο πρωτοφανούς λιτότητας αντί να μειώνονται κατά 0,7% (σε ετήσια βάση) αυξάνονται κατά 2,4%.

Από το σκηνικό γίνεται κατανοητή η οργή της κοινωνίας. Το κράτος από τη μία πλευρά κόβει ανελέητα μισθούς και συντάξεις, όμως οι πρωτογενείς δαπάνες -χωρίς τόκους- έχουν και πάλι ξεφύγει, ενώ έπειτα από μια ανελέητη φοροκαταιγίδα δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους που οφείλονται (οι επιπτώσεις της ύφεσης έχουν προφανώς εξαλειφθεί σε επίπεδο στόχων ύστερα από τρεις αναθεωρήσεις).

Τα συνήθη θύματα
Σε αυτό το φόντο, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που προκύπτουν από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν το 2010 (με τα εισοδήματα του 2009), έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή. Πριν καν ληφθούν έκτακτα μέτρα, αυτοί που συνήθως δηλώνουν ό,τι αποκτούν, διότι ακόμα και να ήθελαν να το κρύψουν δεν μπορούν, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν αυξημένα εισοδήματα σε σχέση με το 2008, σε αντιδιαστολή με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες, τους εισοδηματίες, τους αγρότες και τους εργολάβους, των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν (μάλλον διότι αυξήθηκε περισσότερο η φοροδιαφυγή).

Συγκεκριμένα, το 2009 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν 78,5 δισ. ευρώ εισοδήματα (68,23% του συνόλου) και πλήρωσαν 6,9 δισ. ευρώ φόρους (το 52,59%). Το 2010 δήλωσαν 81,2 δισ. ευρώ εισοδήματα και πλήρωσαν 7 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, οι λοιποί φορολογούμενοι το 2009 δήλωσαν εισοδήματα 19,8 δισ. ευρώ (17,25%) και το 2010 περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα (19,4 δισ. ευρώ ή 16,79%). Έτσι πλήρωσαν και αναλογικά λιγότερους φόρους. Από 2,19 δισ. ευρώ, 1,995 δισ. ευρώ.
Τα «ωραία» δεν σταματούν εδώ. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

• Επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν το 2010 εισοδήματα κάτω από το (τότε) αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και συνολικά μόλις 36 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν περισσότερα από 500.000 ευρώ.
• Στο σύνολο των φορολογουμένων μόνο 204 είναι αυτοί που δηλώνουν εισοδήματα μεταξύ των 500.000 και των 900.000 ευρώ.
Στην Ελλάδα οι κροίσοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ είναι μόλις 52. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι 15 από αυτούς είναι μισθωτοί.
Πρακτικά, δηλαδή, στην Ελλάδα μόνο 256 άνθρωποι είναι «πολύ» έχοντες… 

euro2day.gr/

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 21 Νοεμβρίου 2011, in ΕΛΛΕΙΜΑ, ΚΡΙΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΤΩΧΕΥΣΗ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: