Βουλιάζουν στο κόκκινο τα ασφαλιστικά Ταμεία

 
Ανησυχία στην κυβέρνηση αλλά και στους ασφαλισμένους προκαλεί η τραγική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων τα οποία είναι στο «κόκκινο». Το ταμειακό «άνοιγμα» των τριών μεγαλύτερων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) της χώρας για το 2014 προϋπολογίζεται σε 1,647 δισ. ευρώ παρά τα μέτρα αύξησης εισπραξιμότητας των εισφορών και τη διεκδίκηση των οφειλών που βρίσκονται σε καθυστέρηση.  
Το συνολικό έλλειμμα αποτυπώνουν οι προϋπολογισμοί που ενέκρινε έως και χθες για τον ΟΓΑ (και για κάθε ταμείο χωριστά τις προηγούμενες ημέρες) το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
Στο ΙΚΑ το έλλειμμα «αγγίζει» τα 993 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται να «καλυφθούν» μέσω της άντλησης «ειδικής χρηματοδότησης». Ηδη, με απόφαση της διοίκησης, το ΙΚΑ προχωρεί αύριο σε συναλλαγές ρέπος για ποσό 120 εκατ. ευρώ για 77 ημέρες, βάζοντας ως «ενέχυρο» ομόλογα που κατέχει, ενώ παρατείνει τον δανεισμό του από το ΤΑΠ-ΔΕΗ για 40 εκατ. ευρώ έως και τις 6 Μαρτίου (το συγκεκριμένο δάνειο έχει ληφθεί από τις 5 Αυγούστου του 2013).
Ο ΟΑΕΕ θα έχει έλλειμμα 472 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η επικείμενη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης), ενώ ο επίσημος προϋπολογισμός του ΟΓΑ εμφανίζει έλλειμμα 181,3 εκατ. ευρώ στον κλάδο κύριας ασφάλισης (έσοδα 916,265 δισ. ευρώ και έξοδα 1,097 δισ. ευρώ) και επιπλέον 900.000 ευρώ στον Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας (με έσοδα 26 εκατ. ευρώ και έξοδα 26,9 εκατ. ευρώ). Το έλλειμμα του κλάδου της κύριας ασφάλισης θα «καλυφθεί», σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Γ. Βρούτση, από ταμειακά διαθέσιμα καθώς και από επιπλέον κρατική επιχορήγηση.
Η ίδια απογοητευτική εικόνα επικρατεί και στα άλλα μικρότερα Ταμεία και το θέμα είναι πλέον πως θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις για το τρέχον έτος και πως θα εκταμιευτούν ο τρέχουσες συντάξεις.

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 21 Ιανουαρίου 2014, in ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: