Ευρωπαϊκή «παγίδα» για να μείνει η Ελλάδα σε μνημόνιο-επιτήρηση

Ευρωπαϊκή «παγίδα» για να μείνει η Ελλάδα σε μνημόνιο-επιτήρησηΕνα εύσχημο τρόπο βρήκε η ΕΕ για να διατηρήσει την Ελλάδα στο μνημόνιο – παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Σαμαρά και Βενιζέλου – βάζοντας στην πρώτη γραμμή την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος έθεσε προϋποθέσεις για την αγορά ελληνικών τίτλων ABS. Η κεντρική τράπεζα είναι βεβαίως ανεξάρτητη με αυτονομία λήψης αποφάσεων, ωστόσο είναι αναγκασμένη σε γενικές γραμμές να ακολουθεί την κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ευρωπαϊκές στοχεύσεις.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η BlackRock που είναι γνώστης της κατάστασης στην Ελλάδα και έχει αναμιχθεί στην αξιολόγηση των εγχώριων τραπεζών. Κορυφαίο στέλεχος της BlackRock  ανέφερε ότι……………

………..οι ειδικοί περιορισμοί που προβλέπονται για την Ελλάδα και την Κύπρο στο πρόγραμμα ABS που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσκοπούν στο να διατηρήσουν τις δύο χώρες σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Προφανώς ο κ. Ντράγκι δεν λειτουργεί αυτοβούλως αλλά οι αποφάσεις της ΕΚΤ εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής καθώς  – όπως διαρρέει – έδωσε μάχη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ κόντρα στο Γερμανό και άλλους εκπροσώπους, για να μην αποκλειστεί παντελώς η Ελλάδα απο την ποσοτική χαλάρωση αλλά να συμπεριληφθεί με κάποιες προϋποθέσεις.

Η επισήμανση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και καίει ένα ακόμη χαρτί του Σαμαρά, την καλή σχέση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ που ο Ελληνας πρωθυπουργός στήριξε την εκλογή του και ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και υποσχέθηκε ότι το ¨Ελληνικό πρόβλημα¨ θα είναι στις άμεσες προτεραιότητές του με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Με αυτή την κατάσταση πολύ λίγα πράγματα θα μπορέσει να κάνει και ο κ. Γιούνκερ οπότε κι αυτές οι ελπίδες που έχουν καλλιεργηθεί, είναι βέβαιο ότι θα πέσουν στο κενό. Το μνημόνιο, ίσως με άλλο όνομα, θα συνεχιστεί με αυστηρους δημοσιονομικούς στόχους, περιοριστικά μέτρα και συστηματική επιτήρηση απο task force των Βρυξελλών.

Δεν μιλάμε βέβαια για σατανική συμπαιγνία, ούτε για σενάρια τρόμου αλλά ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις αγορές τίτλων ABS, εφόσον δεν έχει τις προϋποθέσεις, είναι αποφασισμένος και απλώς η απόφαση κλήρωσε στον κ. Ντράγκι να το ανακοινώσει…

sofokleousin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 5 Οκτωβρίου 2014, in ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΕ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΣΤΟΧΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: