Πότε έγινε η σύληση του τάφου της Αμφίπολης

pic-0-norm (2)

του Πασχάλη Μεντίζη

Πάμπολλα είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την ανεύρεση του σκελετού του νεκρού στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, μέλη του οποίου βρέθηκαν «αναστατωμένα», όπως αυτολεξεί διατυπώθηκε από τα επίσημα χείλη, με προφανείς δράστες τους τυμβωρύχους.

Ίδιας κλίμακας, ωστόσο, είναι και το ζήτημα που εγείρεται για την ανασκαφική ομάδα τηςΚατερίνας Περιστέρη που ερευνά τον τάφο, σε ό,τι αφορά την περίοδο κατά την οποία συλήθηκε το επιβλητικό ταφικό συγκρότημα, χρονικό διάστημα που, …….

……….

εφόσον εξακριβωθεί, θα μπορέσει να λύσει σημαντικά αδιέξοδα για τους σκαπανείς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για είσοδο των -πρώτων, έστω- τυμβωρύχων στους ταφικούς θαλάμους μεταξύ του 3ου και του 2ου αιώνα π.Χ, δηλαδή αρκετά σύντομα μετά την κατασκευή, την οποία  η επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών, ούσα απολύτως πεπεισμένη,  κατατάσσει από την πρώτη σχεδόν στιγμή στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα(325-300 π.Χ.).

Στο πλαίσιο των ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του (με τα ειδικά μηχανήματα να φθάνουν μέχρι τον «πάτο» του ταφικού μνημείου, όπως ειπώθηκε από τους ειδικούς), ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο.

Τα ιζήματα που ανιχνεύθηκαν από τις εν λόγω έρευνες αποτελούντο από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης, δείγματα των οποίων εστάλησαν σε ειδικά εργαστήρια στην Αμερική για ακριβέστερη ανάλυση. Οι εξιδεκευμένοι επιστήμονες που τα παρέλαβαν θα επιχειρήσουν να διαλευκάνουν το πότε συλήθηκε για πρώτη φορά ο τάφος, ενώ εκτιμήσεις θα μπορέσουν ενδεχομένως να γίνουν και για το πότε (και εάν) συλήθηκε και πάλι ο τάφος, σε μεταγενέστερες εποχές.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες θα υποδείξουν και τη χρονική περίοδο κατά την οποία προστέθηκαν οι δομοί του τοιχείου σφράγισης στην είσοδο του υπερμεγέθους μνημείου. Ως εκ τούτου, από τα αποτελέσματα αυτά θα προκύψει απάντηση στο δίλημμα εάν η σφράγιση στον τάφοπραγματοποιήθηκε πριν ή μετά τη σύληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη σφράγισης στην είσοδο του τύμβου είχε αρχικά οδηγήσει την κα Περιστέρη στην υπόθεση εργασίας πως δεν προέκυπταν στοιχεία για είσοδο τυμβωρύχων, κάτι που, όπως απεδείχθη λίγους μήνες αργότερα, δεν επαληθεύθηκε, αφού τα σημάδια σύλησης είναι δεδομένα.

Αποκαθίσταται με ακρίβεια χιλιοστού το ψηφιδωτό

Σε ό,τι αφορά την ολική επαναφορά του καθηλωτικής ομορφιάς ψηφιδωτού με την απεικόνιση της Αρπαγής της Περσεφόνης, σύμφωνα με την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας αυτή αναμένεται να συντεθεί με ακρίβεια εκατοστού ή ακόμη και χιλιοστού.

Κι αυτό γιατί, όλα τα κομμάτια του «παζλ», οι μεμονωμένες ψηφίδες, βρέθηκαν σχεδόν ακέραιες από τους σκαπανείς και μετά την απαραίτητη συντήρησή τους θα επιχειρηθεί η επανασυγκόλησή τους στο δάπεδο του δεύτερου θαλάμου του τύμβου και θα αποτυπωθεί το κομμάτι που έλειπε, το σώμα του λευκού αλόγου και του υπόλοιπο του τροχού της άμαξας του γενειοφόρου άνδρα που οδηγεί την Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο, με ψυχοπομπό τον θεό Ερμή.

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 14 Νοεμβρίου 2014, in ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: