Ερχεται ευρωπαϊκή σύγκρουση Tsiglesias-Μερκελιστών

Ερχεται ευρωπαϊκή σύγκρουση Tsiglesias-ΜερκελιστώνΤο διαφαινόμενο νέο πολιτικό σκηνικό στο Νότο ενοχλεί αλλά δεν αναστατώνει τη Γερμανία. Ο ρόλος του Μάριο Ντράγκι και η κατάσταση της οικονομίας του ευρώ

Οι … tsiglesias που αναφέρει μάλλον περιπαικτικά ο ξένος τύπος παίρνουν τα πάνω τους στην Ευρώπη αλλά οι Γερμανοί, η εμπροσθοφυλακή της λιτότητας στη γηραιά ήπειρο, δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Τσίπρας στην Ελλάδα και Iglesias στην Ισπανία το Φθινόπωρο δείχνουν να πολιορκούν την πρωθυπουργία των χωρών τους σε μια στιγμή που, εκτός από τον νότο, τα πράγματα δεν πάνε καλά σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο. Τη δυναμική και τα δίκαια των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos σε Ελλάδα και Ισπανία που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, έχουν ………..

…………

αναγνωρίσει διεθνή μέσα ενημέρωσης με μεγάλη εμβέλεια όπως οι Financial Times, Spiegel, New York Times κλπ.

Του Βαγγέλη Νιάκα

Οι Γερμανοί ιθύνοντες ωστόσο δεν ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί έχουν καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα η οποία θα παραμείνει, με άλλο ρόλο, το «πειραματόζωο της ΕΕ». Τι λέει αυτό το σενάριο; Εγκλωβίζουμε την Ελλάδα σε μια τεχνητή παράταση του μνημονίου και καθυστερουμε τα οφειλόμενα. Η χώρα δεν μπορεί να αντιδράσει με το κόστος δανεισμού πανω από 8% και περιμένουμε τον Τσίπρα στην εξουσία. Θα βρει άδεια ταμεία, οι αγορές δεν θα τον δανείζουν, ο εσωτερικός δανεισμός δεν υφίσταται και ο μόνος δρόμος θα είναι να επιστρέψει στην  ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Τόσο απλά αν και υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις.

Διαφορετική είναι η εικόνα της Ισπανίας που πάει σε εκλγές το Φθινόπωρο και προηγείται δημοσκοπικά το Podemos του Π. Ιγκλέσιας , ενός κόμματος στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργηθηκε από τους αγνακτισμένους. Η  Ισπανία όμως είναι μεγάλη χώρα και αν πέσει… απειλείται ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα. Οταν φτάσει η ώρα θα δούμε τι θα κάνουμε και μ αυτό, λένε για την ώρα στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και δεν αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς τους.

Ο δεύτερος δρόμος

Ο δεύτερος δρόμος είναι η αναγκαία λύση που δεν θέλουν οι Γερμανοί και την αποδέχονται αν τα πράγματα ζορίσουν. Η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά και ο Ντράγκι καλείται να σώσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας τα … μπαζούκας. Οπου μπαζουκας σημαίνει ευρωμόλογο που θα δώσει ανάσα σε όλες τις χώρες του νότου και ποσοτική χαλάρωση με το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Όποια και αν είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη. Και πάνω από όλα: Πρέπει οπωσδήποτε, να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου και να πάψουν ορισμένοι να μιλάνε για επαναληπτικές εκλογές. Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ στα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η δίμηνη παράταση του μνημονίου θα μας τραβήξουν το χαλί για παραδειγματισμό. Και τότε, θα συρθούμε σε κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, που αφενός θα φέρει τα πάνω κάτω στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό, αλλά το σημαντικότερο, θα έχουμε πληρώσει οι Έλληνες νέο βαρύ τίμημα για τα λάθη και τις παραλείψεις των πολιτικών και των κομμάτων.

sofokleousin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 4 Ιανουαρίου 2015, in ΕΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: