Ωρα μηδέν για συνταξιοδοτικά ταμεία και αγορές κεφαλαίων

Ωρα μηδέν για συνταξιοδοτικά ταμεία και αγορές κεφαλαίωνΜάχη επιβίωσης δίνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία, κυρίως τα κρατικά, καθώς όλο και περισσότερο διευρύνεται το κενό στην χρηματοδότηση των συντάξεων. Οι κάποιες αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και των ίδιων κεφαλαίων που περιόρισαν τα ελλείμματα σε εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία στο κόσμο αντισταθμίστηκαν από τις αναδυόμενες προκλήσεις το τελευταίο διάστημα στις κεφαλαιαγορές. Οι συνθήκες αυτές έρχονται και επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό περιβάλλον καθώς ………

……….

προκαλούν ανησυχίες στις αγορές κεφαλαίων, αυξάνοντας την μεταβλητότητα και την ασάφεια. 

Ελενα Ερμείδου

Τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία, πριν χρόνια, σχεδιάστηκαν όταν η χρονική διάρκεια των συντάξεων κατά κανόνα ήταν μικρότερη. Αυτό δεν ισχύει, και πλέον οι συντάξεις επεκτείνονται για δεκαετίες. Τα ελλείμματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη πλέον είναι τεράστια.

Στις ΗΠΑ, το κράτος και οι τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ένα έλλειμμα άνω των 2,7 τρισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με το κέντρο Συνταξιοδοτικών Ερευνών, ενώ μέχρι το 2033 τα χρήματα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των ΗΠΑ θα τελειώσουν.  Στην Μεγάλη Βρετανία η μαύρη τρύπα των κρατικών συντάξεων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2018. Στην ίδια κατηγορία και η Κίνα όπου το κενό θα αγγίξει σύμφωνα με τι προβλέψεις μέχρι το 2030 τα 11 τρισεκ. δολάρια.

Στο μικροσκόπιο και η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Τα συστήματα των χωρών αυτών χαρακτηρίζονται από υποχρηματοδότηση κατά δισεκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά δε στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα μάλλον μελλοντική αποτυχία προεξοφλούν καθώς δεν έχουν γίνει με ορίζοντα μακροπρόθεσμο.

Σήμρερα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ελλάδα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μιλώντας για πτώση εσόδων και έλλειψη ρευστότητας. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ανακαλύπτουν τρύπα στις εισπράξεις λόγω εκλογών με τις τρέχουσες εισφορές Δεκεμβρίου να διαμορφώνονται στα 671 εκατ. περίπου έναντι 717 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα. Ο Ιαναουάριος και ο Φεβρουάριος, σύμφωνα με τις εξελίξεις θα αποτελέσει ορόσημο για τα έσοδα των ταμείων. 

Μείζον πρόβλημα των τελευταίων χρόνων και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στο επίπεδο των ατομικών καταθέσεων συνταξιοδότησης. Στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διασφάλισης Συντάξεων υπολογίζεται περί τα 15 τρισεκ. δολάρια. Σχεδόν ο ένας στους δύο Αμερικανούς διαθέτει ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αποταμίευσης. Παρεμφερής και η εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα ο μισός ενεργός πληθυσμός του κόσμου ίσως και περισσότερο δεν αξιοποιεί τα ατομικά προγράμματα αποταμιευτικής συνταξιοδότησης. Υπάρχει και ένα ποσοστό περίπου 20% που δεν αποταμιεύει καθόλου.

Και, στο σημείο αυτό το λόγο θα έπρεπε να είχαν οι φορείς διαμόρφωσης πολιτικών οι οποίοι, όμως δείχνουν να αγνοούν προκλητικά τις προκλήσεις. Κωλυσιεργούν και λαμβάνουν μέτρα τα οποία είναι για να βουλώσουν τρύπες.

Την απάντηση στην αβεβαιότητα των κυβερνητικών πολιτικών την δίνουν οι αγορές. Επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, αβεβαιότητα αρνητική ψυχολογία από τους επενδυτές, φόβος, βραχυπρόθεσμη αποκομιδή κερδών, βίαιες κινήσεις για άνοιγμα και κλείσιμο θέσεων.

Όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και φρενάρουν τις προσπάθειες ανάπτυξης ροών εισοδήματος για την συνταξιοδοτική χρονική περίοδο, όπερ σημαίνει ότι ο χρόνος εξαντλήθηκε, οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, σε κάθε άλλη περίπτωση το μέλλον θα είναι δυσοίωνο.

sofokleousin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 13 Ιανουαρίου 2015, in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: