Μαύρη τρύπα 7,5 δισ. από την επιστολή Λαγκάρντ

Μαύρη τρύπα 7,5 δισ. από την επιστολή ΛαγκάρντΧωρίς τα χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλείται να πορευθεί η ελληνική κυβέρνηση, αν επιμείνει στη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει αποστείλει στους ευρωπαίους εταίρους και αρνηθεί να συνεχίσει στη βάση του υφιστάμενου Μνημονίου που με το ΔΝΤ. Αυτό κατέστησε σαφές στη χθεσινή της επιστολή η Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντας «επαρκείς για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκή; Αξιολόγησης» τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα δηλώνοντας την αδυναμία του Ταμείου να ολοκληρώσει τη δική του αξιολόγηση επιτυχώς στη βάση της ελληνικής ατζέντας. Συνολικά το έλλειμμα ανέρχεται στα 21 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη ……..

…………Απριλίου, με μόνη προοπτική ενδεχόμενη μείωση του στα 18 δισ. αν πληρωθούν τα κέρδη από τα ομόλογα.

Του Χρήστου Φράγκου

Όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει τα 7,5 δισ. της χρηματοδότησης που υπολείπονται από το πρόγραμμα του ΔΝΤ το 2014. Με αυτό τον τρόπο όμως διογκώνεται το χρηματοδοτικό κενό της χώρας και δημιουργείται ανάγκη νέου δανεισμού, άρα αύξηση και του δημοσιονομικού, που συνεπάγεται απόκλιση έναντι των στόχων.

Σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η κάλυψη της τρύπας με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, κάτι που έχει κατ επανάληψη αντικρούσει η ΕΚΤ, ενώ έχει απαγορεύσει και στις ελληνικές τράπεζες τη χρήση κεφαλαίων του ELA για την αγορά εντόκων του ελληνικού Δημοσίου.

Με τις προθεσμίες για την αποπληρωμή ομολόγων προς το ΔΝΤ και εντόκων προς τις τράπεζες ασφυκτικές έως και μέσα Μαΐου η κυβέρνηση χρειάζεται συνολικά 29 δισ., ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να αντλήσει μάξιμουμ 3,5 δισ. από την Ευρώπη και αυτά μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία είναι δρομολογημένη για τα μέσα Απριλίου.

Η κυβέρνηση αναζητά τώρα «μπαλώματα» και πιθανότητα νέα δάνεια ή προκαταβολές από το πρόγραμμα διάσωσης που έχει επεκταθεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να γίνει όπως διαμήνυσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ενώ αντιτίθεται και στις γερμανικές θέσεις.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που φαίνεται ότι έχει ήδη καεί περιλάμβανε τη χωρίς αξιολόγηση εκταμίευση 1,9 δισ. ποσό που αποτελεί τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα επιθυμεί την προκαταβολή 4,5-10 δισ. από τις επόμενες δόσεις.

Εναλλακτικά η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει κάποια φόρμουλα συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί το υπόλοιπο των δόσεων του 2014, που ανέρχεται στα 7,5 δισ.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται όμως ιδιαίτερα πιθανό από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν καλύπτει το ΔΝΤ, όπως ευθαρσώς επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση είτε νέα ευρύτερη και πιο αναλυτική ατζέντα είτε αποδοχή του παλαιότερου προγράμματος, το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί εν ισχύ.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντώντας, μέσω διαρροών στην Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει κάποιες επιπλέον δεσμεύσεις στο πλαίσιο εσπευσμένης εκταμίευσης κεφαλαίων. Που πρακτικά συνεπάγεται αποδοχή της ατζέντας του ΔΝΤ ώστε να αντληθούν κεφάλαια για την κάλυψη του κενού.

Τη θέση αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη, γνωρίζει μεν, αλλά δεν επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αποφεύγει να αναφερθεί διεξοδικά στα ζητήματα που ανακύπτουν παραπέμποντας στη συμφωνία και τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις-διαπραγματεύσεις.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι ελάχιστα πλέον και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν παρά μόνον «για ώρα ανάγκης» (κυρίως όμως για μισθούς και συντάξεις). Ήδη το δημόσιο αντλεί ρευστότητα υποχρεώνοντας τους φορείς γενικής κυβέρνησης να μετατρέψουν τα ταμειακά πλεονάσματά τους σε ρέπος 15 ημερών, για να αναχρηματοδοτείται το κράτος.

Και αυτή η λύση όμως θεωρείται οριακή. Για το λόγο αυτόν, εξετάζονται και λύσεις όπως να ζητηθεί από την ΕΚΤ και τους άλλους «θεσμούς», να δανειστεί τουλάχιστον 4-5 ή και έως 10 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις (ήδη έχει καλυφθεί το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ).

Εναλλακτικά μπορεί να ζητηθεί και η χρονική μετακύλιση κάποιων πληρωμών προς τους «θεσμούς», όπως του ΔΝΤ τον Μάρτιο ή της ΕΚΤ τον Απρίλιο, αλλά το πρόβλημα θα μεγενθύνεται και πάλι έως τον καλοκαίρι, καθώς θα πλησιάζουν τότε λήξεις ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων που θα πρέπει να πληρωθούν.

sofokleousin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 25 Φεβρουαρίου 2015, in ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΔΝΤ, ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: