Ο δήθεν έμπειρος Σόϊμπλε..έπεσε στην παγίδα του δήθεν άπειρου Βαρουφάκη..

Το ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αποτυπώθηκε και σε ένα έντονο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο γερμανικό, με το οποίο η Αθήνα εξέφρασε την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Ελληνα ομολόγου του Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το διάβημα θεωρήθηκε επιβεβλημένο, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σόιμπλε για τον κ. Βαρουφάκη ότι είναι «ανόητα αφελής» συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά και η Αθήνα όφειλε να αντιδράσει. Τόσο το διάβημα όσο και η ομοβροντία επικριτικών δηλώσεων κατά ……

…….του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από μέλη της κυβέρνησης εντάχθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ένα ενιαίο σχέδιο αντίδρασης, το οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στο εξής «καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη».
Εντονη όμως ήταν η ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών και στις δηλώσεις εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίας, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών ότι για το Βερολίνο δεν υπάρχει θέμα πολεμικών επανορθώσεων. Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε η δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Σούζαν Σέμπλι ότι «εξ όσων γνωρίζει» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, ο κ. Κοτζιάς δεν έθεσε θέμα πολεμικών επανορθώσεων. Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε επίσης αντιδεοντολογική και σε απάντησή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε: «Εξ όσων εγώ γνωρίζω, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τόσο στην κοινή συνέντευξη Τύπου όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας, μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Σταϊνμάγερ τη σύσταση κοινής ελληνογερμανικής επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος».
Το βαρύ κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις απασχολεί έντονα κυβερνητικούς και διπλωματικούς παράγοντες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θεωρεί απολύτως επιβεβλημένη την απόφασή του να ορίσει συντονιστή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο Δημήτρη Ράλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, πρώην ευρωβουλευτή της Γερμανίας, τον οποίο όρισε πρέσβη εκ προσωπικοτήτων ο πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Χατζημαρκάκης έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας στις 5 Νοεμβρίου 2014, εξάμηνης διάρκειας με έμφαση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, αντικείμενο που πλέον θα έχει ο κ. Ράλλης από τις 5 Απριλίου.

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 12 Μαρτίου 2015, in ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΔΙΑΒΗΜΑ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: