Το κρυφό μήνυμα της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν που διάβασε η Μέρκελ

Το κρυφό μήνυμα της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν που διάβασε η ΜέρκελΣε αναδιάταξη γεωπολιτικών και οικονομικών ισορροπιών οδηγεί –όπως όλα δείχνουν- η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς και οι διμερείς συμφωνίες που επετεύχθησαν. Οι δυο ηγέτες έστειλν σαφή μηνύματα τόσο προς το ευρωπαϊκό διευθυντήριο των Βρυξελλών όσο και προς την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τις ΗΠΑ. Η συμφωνία για τον αγωγό, οι αναφορές σε επενδύσεις στις ελληνικές υποδομές και η οριοθέτηση της αυτονομίας της Ελλάδας στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής σε συνδυασμό με την ………

………αναγωγή των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία σε υψηλό πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο διαμορφώνουν το πλέγμα το οποίο καλούνται να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι Εταίροι.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι δηλώσεις τόσο του Έλληνα όσο και του Ρώσου ηγέτη αναλύονται σε βάθος και πολυεπίπεδα από τους  Ευρωπαίους αλλά και τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δε χαρακτηρίζεται η χρονική επιλογή της παρουσίας του Μάρτιν Σούλτς στην Άγκυρα και οι δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ για το Barbaros. Εκκωφαντική ήταν και η σιωπή της ΕΕ στις απαγορεύσεις της Άγκυρας στην πρόσβαση στο youtube και το facebook τις προηγούμενες ημέρες.

Τόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζουν ότι η ΕΕ διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο νομικών και τεχνικών εμποδίων που μπορεί να εγείρει παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στην ενέργεια. Αυτό είναι άλλωστε αντιληπτό και στη συμφωνία με την Αζέρικη Socar για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, την οποία μπλοκάρει η DGComp.

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα σαφής όταν αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Ελλάδας να χαράσσει ενεργειακή πολιτική και να συνάπτει συμφωνίες, μιλώντας για ισότητα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι διακριτική μεταχείριση κάποιων χωρών.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο διανομής αερίου προς την Ευρώπη

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει όμως ότι το ενεργειακό ζήτημα δεν ενοχλεί μόνο τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και τις ΗΠΑ, καθώς κοινός στόχος της ενεργειακής πολιτικής στα πλαίσια του ενιαίου γεωστρατηγικού δόγματος ΗΠΑ-ΕΕ είναι ο περιορισμός της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλες και κατ επέκταση το Βερολίνο έχουν καταλήξει ότι η ανάδειξη της Μόσχας σε κορυφαίο ενεργειακό πάροχο της Ευρώπης, χωρίς προοπτική διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού ανεφοδιασμού αποδυναμώνει τη διαπραγματευτικη, πολιτική και οικονομική θέση της Ευρώπης, ενώ την καθιστά ντε-φάκτο μέρος της σφαίρας επιρροής της Μόσχας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ενεργειακές σχέσεις χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία –εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας- ελέγχονται εξονυχιστικά και συνήθως απορρίπτονται από τους θεσμούς.

Όπως όμως φάνηκε διάθεση τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι να παρακάμψουν τα εμπόδια σε όλα τα επίπεδα –και στο εμπάργκο- προκρίνονται πολιτικές λύσεις και εκφράζοντας με σαφήνεια και πράξεις την πολιτική βούληση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε η ίδρυση ελληνορωσικών κοινοπραξιών με έδρα τη Ρωσία για την υπέρβαση του ρώσικου εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, καθώς και η προκαταβολή κερδών από τον αγωγό και ενδεχόμενες επενδύσεις στις υποδομές.

Στόχος αυτών των κινήσεων είναι να δημιουργηθούν τετελεσμένα στις εμπορικές, πολιτικές, διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες σφυριλατούνται υπό αντίξοες συνθήκες και με ισχυρή πολιτική βούληση των ηγετών.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στον κοινό θρησκευτικό πολιτισμό και τις κοινές μάχες κατά του φασισμού, σημεία που οι δυο ηγέτες στάθηκαν κατ επανάληψη στέλνοντας ισχυρά και ηχηρά μηνύματα κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα στο Βερολίνο.

Οι κκ Τσίπρας και Πούτιν αναδεικνύοντας τα σημεία αυτά έδειξαν ότι βασίζουν τις διμερείς διακρατικές σχέσεις σε επίπεδα που δεν διέπονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μη αναστρέψιμες πολιτικές συμφωνίες στα πλαίσια ευρύτερων συναινέσεων των δυο λαών.

Τα πρώτα καρφιά στις Βρυξέλλες

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκαν αρκετές φορές στην ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από τους εταίρους της στην ΕΕ, με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά και με νόημα ότι: «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν θετικά σχόλια όταν άλλοι ηγέτες επισκέπτονται τη Ρωσία και αρνητικά όταν το πράττει ο Έλληνας πρωθυπουργός», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να έχουν δεμένη χειροπόδαρα την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του αναφέρθηκε κατ επανάληψη στην ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της πολιτικής αυτονομίας, επισημαίνοντας ότι στόχος της πολιτικής του είναι η επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Με τη διευκρίνιση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία θα κινηθούν πάνω σε αυτό τον άξονα και δεν θα αποτελέσουν πηγή αποσταθεροποίησης της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό ρόλο ως ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για επωφελείς συνεργασίες για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας.»

Κατά τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επανηλλειμένως πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να συνάπτει διμερείς ενεργειακές συμφωνίες, «όπως έχουν και άλλες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο ελληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «στο καράβι της ΕΕ είμαστε όλοι συνεπιβάτες, δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες, αν αρχίσουμε να πετάμε ο ένας τον άλλο στη θάλασσα, το καράβι θα πέσει στα βράχια» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολυδιάστατη πολιτική.

Οι Financial Times πήραν το μήνυμα

Απώτερος στόχος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν η ενδυνάμωση των διαπραγματευτικών «χαρτιών» των δύο χωρών κατά την αντιπαράθεσή τους με την Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, κάτι που θα προκαλέσει πίεση στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει σκοπό να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να δελεάσει τους Έλληνες με «άρμα» ενδεχόμενες επενδύσεις στη χώρα, που θα επιφέρουν «ζεστό» χρήμα. Από την πλευρά του ο Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και έχει το δικαίωμα να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις των υπόλοιπων μελών-κρατών της ΕΕ.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, μόλις μία μέρα προτού η Ελλάδα πληρώσει τη δόση περίπου 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την κριτική του κατά των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, έχει δώσει αφορμή σε εικασίες ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα το μπλοκάρισμα των κυρώσεων της Ε.Ε. από την Αθήνα, αναφέρουν οι FT.

Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς από αυτές τις δηλώσεις αν υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συμφωνία. Ωστόσο, Ρώσοι πολιτικοί και αναλυτές αναγνωρίζουν ότι το να βρει κανείς φιλικά διακείμενους συνομιλητές στην Ευρώπη αποτελεί ένα σημείο-κλειδί για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας.

Χάθηκε στη μετάφραση το Reuters

Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και στη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βαλντιμίρ Πούτιν, αναφέρεται σε δημοσίευμά του την Τετάρτη και το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ηθική υποστήριξη και μακροχρόνια συνεργασία, αλλά καμία οικονομική ενίσχυση, αφήνοντας την Αθήνα να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Σύμφωνα με το Reuters, η διαμάχη μεταξύ της αριστερής Ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη και τους πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενισχύει τον κίνδυνο να τελειώσουν τα χρήματα για την Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν επιτευχθεί μια νέα μεταρρυθμιστική συμφωνία.

sofokleousin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 9 Απριλίου 2015, in ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΥΤΙΝ, ΡΩΣΙΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: