«Ταγματαρχειάδα»!

20150516113844_img_215714317754381432587304
Αρνητική γνωμοδότηση από την επιτροπή Θεσμών για τον Λ.Ταγματάρχη μετά από 10ωρη συνεδρίαση! Κατά η Ζ.Κωνσταντοπούλου με αιχμές εναντίον της κυβερνητικής επιλογής. Λιγότερες άδειες καναλιών προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
Μόλις 7 θετικές γνώμες συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Λάμπη Ταγματάρχη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, στην καταμέτρηση που έγινε μετά την πολύωρη και θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ακροάστηκε τους……

…….

5 υποψηφίους για το Δ.Σ της ΕΡΤ. “Ετσι η τελική γνωμοδότηση ήταν αρνητική . Ανάμεσα στις επικριτικές γνώμες και αυτή της Προέδρου της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου. Αντίθετα με 9 θετικές γνώμες, όλες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε ο διορισμός του Διονύση Τσακνή στην θέση του Προέδρου.

Παππάς: Μου ασκήθηκε άδικη κριτική για την επιλογή προσώπων

«Έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με κριτήριο την εγγύτητα ή την κομματική ένταξη, αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε αυτό να είναι το κριτήριο και ότι κάποιο μέλος της Επιτροπής θα μπορούσε να το υποστηρίξει, δεδομένου ότι έχουν προκύψει θέματα στο παρελθόν.Μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας το δ.σ. θα συμπληρωθεί με αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία», δεσμεύθηκε.
«Υπάρχουν εκατέρωθεν αλληλοεξωντούμενες κριτικές στις οποίες όλοι καλούμαστε να τοποθετηθούμε», επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκυρη ενημέρωση.

Να σταθούμε στο μείζον και αυτό είναι ότι πολλοί άνθρωποι κέρδισαν την εργασία τους και ότι η ΕΡΤ μπορεί να είναι το βήμα σε μία αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μία αλλαγή που δεν θα έχει σχέση με την πραγματικότητα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.. Μία πραγματικότητα που καθυπόταξε την πολιτική και εγκαθίδρυσε συμφέροντα που έκαμψαν την πολιτική βούληση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Από αυτό προέχει είναι η υποχρέωση της Βουλής να εγγυάται αυτή την ρύθμιση. Γνωρίζουμε ότι επειδή τα δημόσια αγαθά δέχονται επίθεση, κάποιοι εκτός Βουλής, ενοχλούνται από αυτή την διάταξη».

Αιχμές Φίλη για τη νέα ΕΡΤ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει η ΕΡΤ ως ένας ισχυρός μαζικός δημοκρατικός θεσμός ενημέρωσης και να αποφύγει τις παθογένειες του παρελθόντος«Όταν έρχεται η κυβέρνηση εδώ και δεν δεσμεύεται για τον προϋπολογισμό πως αναλαμβάνετε, τι να διαχειριστείτε; Έναν προϋπολογισμό που οδηγεί απλώς στο να πληρώνονται κάποιοι μισθοί , αλλά όχι να ικανοποιείται το μείζον που είναι η δημοκρατική πληροφόρηση, το ποιοτικό πρόγραμμα, η λειτουργία της ΕΡΤ ως ένας ισχυρός μαζικός δημοκρατικός θεσμός ενημέρωσης.

Σε τρεις μήνες που θα ξαναέρθετε, που πρέπει να ξαναέρθετε, πρέπει να μας παρουσιάσετε κάτι. Κάτι πιο συγκεκριμένο. Ξέρω τα αντικειμενικά προβλήματα αλλά σε τρεις μήνες θα πρέπει να έχετε ήδη δώσει εξετάσεις στον ελληνικό λαό που περιμένει από εσάς μία νέα αφετηρία

Ο πειρασμός της εξουσίας να ελέγχει τα ΜΜΕ είναι μεγάλος και μπορεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μεγάλη λαϊκή υποστήριξη να μην  μπαίνει σε αυτόν τον πειρασμό, αλλά αν αργότερα προκύψουν άλλες δοκιμασίες, ο πειρασμός θα επανέλθει δριμύτερος και εκεί θα δοκιμαστείτε και εσείς αυτόν τον πειρασμό, αλλά αν αργότερα προκύψουν άλλες δοκιμασίες, ο πειρασμός θα επανέλθει δριμύτερος και εκεί θα δοκιμαστείτε και εσείς».

Παππάς: Μου ασκήθηκε άδικη κριτική για την επιλογή προσώπων
«Έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με κριτήριο την εγγύτητα ή την κομματική ένταξη, αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε αυτό να είναι το κριτήριο και ότι κάποιο μέλος της Επιτροπής θα μπορούσε να το υποστηρίξει, δεδομένου ότι έχουν προκύψει θέματα στο παρελθόν.

Μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας το δ.σ. θα συμπληρωθεί με αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία», δεσμεύθηκε.
Υπάρχουν εκατέρωθεν αλληλοεξωντούμενες κριτικές στις οποίες όλοι καλούμαστε να τοποθετηθούμε», επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκυρη ενημέρωση.

Να σταθούμε στο μείζον και αυτό είναι ότι πολλοί άνθρωποι κέρδισαν την εργασία τους και ότι η ΕΡΤ μπορεί να είναι το βήμα σε μία αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μία αλλαγή που δεν θα έχει σχέση με την πραγματικότητα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.. Μία πραγματικότητα που καθυπόταξε την πολιτική και εγκαθίδρυσε συμφέροντα που έκαμψαν την πολιτική βούληση», υπογράμμισε ο υπουργός.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Από αυτό προέχει είναι η υποχρέωση της Βουλής να εγγυάται αυτή την ρύθμιση. Γνωρίζουμε ότι επειδή τα δημόσια αγαθά δέχονται επίθεση, κάποιοι εκτός Βουλής, ενοχλούνται από αυτή την διάταξη».

Τσακνής: Δεν πρόκειται να δεχθώ απόλυση εργαζόμενου

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, Δ. Τσακνής, επισήμανε πως θα πρέπει η νέα ΕΡΤ να κινηθεί σε διαφορετικό πλαίσιο από την προηγούμενη και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί την απόλυση εργαζόμενου.Θέλω να ανοίξει γρήγορα η ΕΡΤ, δεν θέλω να δοθεί μήνυμα από διάφορους καλοθελητές ότι οποιαδήποτε δική μου επιφύλαξη μπορεί να είναι μία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Αλλά ας μη θεωρηθεί αυτή η υπό δοκιμή ψήφος ως λευκή επιταγή».

«Απόλυση εργαζομένου θα συμπέσει χρονικά με την παραίτησή μου», ανέφερε ο κ. Τσακνής και απαντώντας στον κ. Φίλη που είπε ότι η ψήφος του στο Δ.Σ. της ΕΡΤ είναι υπό δοκιμή, δήλωσε: «Εάν είναι υπό δοκιμή εγώ θα πρόσθετα ότι είναι και υπό προθεσμία. Και το λέω αυτό γιατί όντως ορισμένα ζητήματα τα οποία αφορούν στις αρμοδιότητες μου θα ήθελα είναι πιο σαφή. Και έλαβα τη διαβεβαίωση μου ότι σε αυτό το σύντομο διάστημα εάν διαπιστωθούν δυσλειτουργίες θα επανέλθει ο κ. υπουργός με τροπολογίες διότι πιστέψτε με δεν θα ήθελα να με συνοδεύει δια βίου ο χαρακτηρισμός του διακοσμητικού».

Αναφερόμενος στο ρόλο που πρόκειται να παίξει στην καινούργια ΕΡΤ, ανέφερε πως θέλει να δώσει νέα ώθηση στο κανάλι και να μην το αφήσει να ξανακυλήσει στις «αμαρτίες» του παρελθόντος.

«Δεν θέλω λευκή επιταγή, θα ήταν προσβλητικό να έπαιρνα λευκή επιταγή σήμερα , προτιμώ τη βάσανο, τους χαρακτηρισμούς, τις σκληρές επισημάνσεις για ένα έργο που καλούμαι να επιτελέσω.

Η υπόσχεση που μπορώ να δώσω είναι αρχικά προς τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ στους οποίους υποκλίνομαι και δεύτερο σε όλους τους Έλληνες ότι μια ΕΡΤ σαν αυτή που έκλεισε δεν την ονειρεύομαι ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου, δεν θα την ήθελα ποτέ μια τέτοια ΕΡΤ. Μια ΕΡΤ των pay roll, της αργομισθίας, της τεμπελιάς δεν την θέλω».

Κόντρα Μακρή – Ταγματάρχη

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή ώτησε την Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου αν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον προτεινόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπτη Ταγματάρχη.«Η κυρία Παπακωνσταντίνου που εξετάζεται για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν είστε βαφτισιμιά του κ. Λάμπη Ταγματάρχη;», ρώτησε η Ραχήλ Μακρή.

«Όχι δεν είμαι» απάντησε η Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και ο κ. Ταγματάρχης σχολίασε για δεύτερη φορά κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής: «Με το χέρι στο Ευαγγέλιο».

Ταγματάρχης: Να αντικατασταθούμε αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει μια ΕΡΤ χωρίς ρεβανσισμούς και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν, σε περίπτωση που δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη νέα ΕΡΤ.

Θα είναι τιμή για εκείνους που θα το αποκαταστήσουν. Κατανοώ τις πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά πιστεύω πως το άνοιγμα της ΕΡΤ είναι πάνω από όλα αυτά» υπογράμμισε ο κ. Ταγματάρχης.

Και πρόσθεσε: «Η ΕΡΤ να συμβάλλει στην συσπείρωση των Ελλήνων και να δώσει φωνή στην κοινωνία, σε όλες τις ομάδες της…Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους χωρίς ρεβανσισμό. Πρέπει να αποκατασταθεί η εικόνα και το όνομα της ΕΡΤ στη συνείδηση του κοινού».

«Αν δεν κάνουμε όσα δεσμευόμαστε, να αντικατασταθούμε. Ευχαριστώ τον κ. Παππά που με εμπιστεύτηκε και σε αυτό το σημείο, κλείνει η συσχέτιση Διευθύνοντος Συμβούλου και αρμοδίου Υπουργού».

Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Μητρόπουλου

Στα αξιοσημείωτα «στιγμιότυπα» της συνεδρίασης ήταν η κόντρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Αλέξη Μητρόπουλο. Ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε ότι θα μπορούσε να έχει παρακαμφθεί η «βασανιστική διαδικασία» ακρόασης των μελών του ΔΣ καθώς  έκρινε πως ήταν αρκετή η εισήγηση των κ. Τσίπρα και Παππά.«Όσο ακόμη και εγώ θα είμαι πρόεδρος η διαδικασία που τηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις θα τηρηθεί και σε αυτή» τόνισε σε αυστηρό ύφος η κ. Κωνσταντοπούλου και του επισήμανε ότι «δεν υφίσταται κανένας βασανισμός και ουδείς πρέπει να  θεωρεί την παρουσία του εκεί ως περιττή».

sfairika

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 26 Μαΐου 2015, in ΕΡΤ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: