Πλημμύρα σεναρίων και λύσεων

Πλημμύρα σεναρίων και λύσεωνΗ συμφωνία γέφυρα τίθεται εκ νέου επί τάπητος από τους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση, μετονομάζοντας κατ ουσία την Πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση για την ολοκλήρωση του Μνημονίου, καθώς οι πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν μια μεγαλύτερη συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια πιο μακροχρόνια αξιολόγηση της κατάστασης. Όπως αποκαλύπτουν καλά πληροφορημένες πηγές στο sofokleousin.gr ούτε αυτό το σενάριο αποτελεί ρεαλιστική επιλογή αλλά χρησιμοποιείται από το Μαξίμου για να δοκιμάσει τα νερά και να προλειάνει το έδαφος για …………

………

μια ενιαία λύση δυο επιπέδων,

Πρόκειται για το αρχικά σενάριο καθώς η εκταμίευση των δόσεων τόσο από τους εταίρους όσο και από το ΔΝΤ είναι προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ μια συνολική συμφωνία θα απαιτούσε νέο γύρο εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλιο, πράγμα για το οποίο δεν επαρκεί ο χρόνος που απομένει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Αυτό το γνώριζαν βέβαια τόσο τα τεχνικά κλιμάκια όσο και οι υπουργοί Οικονομικών αλλά και οι ηγέτες, προτίμησαν όμως να καταναλώσουν πολιτικό χρόνο για να κάψουν τα υπόλοιπα σενάρια και όχι για να εκπληρώσουν το βασικό. Ετσι με την ψυχή στο στόμα η ελληνική κυβέρνηση καλείται τώρα να περάσει πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, τον ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα αναλογούντα κεφάλαια.

Στο Μαξίμου υπολογίζουν να λάβουν σε ρευστό περί τα 6,5 δισ. από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ενώ παράλληλα ελπίζουν και στη χαλάρωση της πιστωτικής ασφυξίας στις τράπεζες οι οποίες θα μπορέσουν εν συνεχεία να στηρίξουν το Δημόσιο ώστε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την ΕΚΤ.

Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο «ατυχήματος» και να αγοράζει πολιτικό χρόνο και χώρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε καθεστώς ασφάλειας μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά δεν αλλάζει ουσιωδώς την κατάσταση στην οικονομία και τις τράπεζες.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νέα version του ίδιου σεναρίου που δεν αποσύρθηκε ποτέ από το τραπέζι και αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο του Μνημονίου, με την ολοκλήρωση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για νέο πρόγραμμα-συμφωνία.

Το πολιτικό κόστος της εμβαλωματικής λύσης το Μαξίμου ετοιμάζεται να το διαχειριστεί επικοινωνιακά κινούμενο επιθετικά ως «το τέλος του Μνημονίου» αλλά θα αντιμετωπίσει ισχυρές αντιστάσεις στα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στον ΦΠΑ.

Σε αυτό το σενάριο όμως επιτυγχάνει εξαίρεση των εργασιακών, επαναφορά –σταδιακή- του κατώτατου μισθού και συμφωνία στην προοπτική λύσης του ασφαλιστικού.

Το Μαξίμου διαρρέει ξανά το σενάριο αυτό μέσω των media επιχειρώντας να δοκιμάσει τα νερά και να προλειάνει το έδαφος, την οποία θα ανακοινώσει με διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας τα επόμενα 24ωρα.

sofokleusin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 30 Μαΐου 2015, in ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΣΕΝΑΡΙΑ, ΦΗΜΕΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: