ΣτΕ: Και επισήμως αντισυνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη των δυσκολιών για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τους εταίρους, η δημοσιοποίηση της αναμενόμενης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κηρύσσει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2012.

Η απόφαση που κυοφορήθηκε για μήνες, είναι η σημαντικότερη, από όσες κατά καιρούς έχει εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο για μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς αφορά το ………..

…….σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όλο το φάσμα των συνταξιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ η οποία είναι αμετάκλητη, δεν μεταβάλλεται με κάποιο ένδικο μέσο, όλες οι περικοπές που έγιναν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετά το 2012, (με το λεγόμενο δεύτερο μνημόνιο) είναι αντισυνταγματικές και δεν πρέπει να ισχύουν στο εξής.

Από τη δημοσίευση της απόφασης, δηλαδή από την 9η Ιουνίου, όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και οι όποιες περικοπές σε αυτές δεν θα ισχύουν στο μέλλον.

Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και να ελεγχθεί το δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος που παράγεται από την απόφασή του, όρισε η αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, να μην έχει, τουλάχιστον, αναδρομική ισχύ.

Με άλλα λόγια, οι περικοπές κρίνονται αντισυνταγματικές μεν, δεν θα ισχύουν δηλαδή στο εξής, αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν λαμβάνειν έως τη δημοσίευση της απόφασης, τα ποσά των συντάξεων που τους περικόπηκαν.

Οι μόνοι που δικαιούνται και αναδρομικών είναι εκείνοι που προσέφυγαν, αλλά εν προκειμένω, είναι ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο ων δικαιούχων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου τη Επικρατείας εφάρμοσε και για τις περικοπές των συντάξεων, ό,τι είχε αποφανθεί και για τις περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών τους οποίους δικαίωσε μεν αλλά δεν τους έδωσε αναδρομικά.

Με δεδομένη τη σύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία πάντως, κυρίως σε ό,τι αφορά τα θέματα των διαπραγματεύσεων και του μεγάλου δημοσιονομικού κενού που έχει ήδη προκληθεί το τελευταίο εξάμηνο, η απόφαση του ΣτΕ προκαλεί σημαντικότατες επιβαρύνσεις στον κρατικό κορβανά και ισχυρούς πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Και ενώ, όπως σχολίαζαν δικαστικές πήγες, μπορεί το περιεχόμενο της απόφασης να ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος, εντούτοις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες σημαντικές, καθώς το δημοσιονομικό κόστος της απόφασης είναι μεγάλο και πάντως εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί.

.skai.

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 11 Ιουνίου 2015, in ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΦΑΣΗ, ΣΤΕ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: