«Όλα μαύρα» λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

«Όλα μαύρα» λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της ΒουλήςΠροβλέπει ύφεση έως 5%, πρωτογενές έλλειμμα και εξασθένιση της οικονομίας λόγω capital controls.

Το υφεσιακό σπιράλ στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία σκιαγραφεί στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αποτιμώντας και την επιρροή των capital controls σε εβδομαδιαία βάση, ενώ προβλέπει ύφεση 2,5-5% το 2015. Παράλληλα επισημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει εξανεμισθεί και η οικονομία οδεύει πλέον σε έλλειμμα έως και 1%, σε πρωτογενή βάση.

Πρόκειται για σειρά εφιαλτικών προβλέψεων οι οποίες αποδίδονται αφενός στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση………

……..

κεφαλαίων (capital controls) και αφετέρου στο κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί η πολιτική αστάθεια και η οικονομική καχεξία.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμά απώλειες 4 έως 10 δις ευρώ  στο ΑΕΠ το 2015, ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης, βάσει και το προβλέψεων της Κομισιόν, η οποία είχε κάνει λόγω για ύφεση 2% μέχρι 4% για φέτος.

Μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, που δεν θα καταργηθούν άμεσα, οι επιπτώσεις εντείνονται.

Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ  εκτιμάται από 1,75 δις ευρώ έως και 2,8 δις ευρώ με capital controls για την περίοδο Ιούλιο-Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η αναγωγή του τριμηνιαίου ΑΕΠ της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε εβδομαδιαία βάση ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ. Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δις ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ύψους ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δις ευρώ  ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται 50%).

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών παράλληλα εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1%του ΑΕΠ φέτος.

Στην έκθεση αφού αναλύονται πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας με τους Θεσμούς, συμπεραίνεται ότι «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν». «Οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή «αν καταλήξουμε σε επιστροφή στην δραχμή η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού. Το ΔΝΤ έχει υπολογιστεί ότι η υποτίμηση έναντι του ευρώ θα ήταν 50% πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων, οι τιμές των εισαγομένων θα αυξάνονται και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%. Η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια».

sofokleousin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 29 Ιουλίου 2015, in ΑΝΑΛΥΣΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΒΟΥΛΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: