Η ελεύθερη πτώση των τραπεζικών καταθέσεων αντανακλά τη χρεοκοπία της χώρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Η παρατεταμενη κρίση που μετά το 2008 πλήττει την εθνική μας οικονομία έχει προκαλέσει, από τη μια μεριά, την τρομακτική συρρίκνωση των τραπεζικών καταθέσεων, και από την άλλη, την επιταχυνόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ή κόκκινων δανείων.

Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων στην οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, εξαρτάται από την άνοδο του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και την άνοδο της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και εισοδημάτων. Η αύξηση κάθε μορφής εισοδήματος, όπως μισθοί,……

…….. κέρδη επιχειρήσεων, συντάξεις, πρόσοδοι ενοικίων, μερίσματα μετοχών, κ.λπ., συντελεί στην άνοδο των αποταμιευτικών- καταθετικών πόρων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, όταν οι προσδοκίες για τις βραχυμεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας είναι θετικές, παρατηρούνται μεγαλύτερες εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν στην οικονομία για άμεσες επενδύσεις, τοποθετούνται σε διάφορες τράπεζες συντελώντας έτσι στην αύξηση των εγχώριων καταθέσεων. Αντίθετα, όταν η οικονομία της χώρας διέρχεται φάση παρατεταμένης ύφεσης, τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών μειώνονται, οι ζημιές των επιχειρήσεων διογκώνονται και οι εισροές ξένων κεφαλαίων-εισοδημάτων συρρικνώνονται, επιφέροντας έτσι την πτωτική τάση των εγχώριων τραπεζικών καταθέσεων.

Τα στατιστικά στοιχεία του πίνακα, προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αποτυπώνουν την ελεύθερη πτώση των εγχώριων τραπεζικών καταθέσεων. Η τρομακτική μείωση των εγχώριων τραπεζικών καταθετικών πόρων, αντανακλά τη χρεοκοπία τόσο του δημόσιου τομέα όσο και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Από τα στοιχεία του πίνακα συνάγεται ότι την περίοδο Δεκέμβριος 2008-Ιούλιος 2015, το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων από 272,1 μειώθηκε σε 131,0 δις ευρώ (€).

Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο Δεκέμβριος 2009-Ιούλιος 2015, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από 237,5 έπεσαν σε 120,0 δις €. Το γενικό συμπέρασμα που συνάγεται από τα στοιχεία του πίνακα, είναι ότι η πτωτική τάση των εγχώριων τραπεζικών καταθετικών πόρων, οφείλεται στη μείωση της οριακής ροπής προς αποταμίευση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λόγω της διαιωνιζόμενης κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία μετά το 2008. Η εθνική οικονομία είναι καθηλωμένη στον πάτο του βαρελιού. Μετά τον Δεκέμβριο του 2014, οι τραπεζικές καταθέσεις σημειώνουν καθοδική τάση με ρυθμούς χιονοστιβάδας, με αναπόφευκτη συνέπεια την επιβολή των capital controls στο τέλος Ιουνίου 2015.

Παράλληλα, τα κόκκινα δάνεια αυξάνουν με ταχύτατους ρυθμούς. Την περίοδο Δεκέμβριος 2008-Ιούλιος 2015, τα κόκκινα δάνεια από 22 εκτινάχτηκαν σε 115 δις €. Πώς είναι δυνατόν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην χαρακτηρίζεται σήμερα χρεοκοπημένο, όταν το 55% του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων είναι στο κόκκινο, δηλαδή μη εξυπηρετούμενα; Τα αποτελεσματικότερα φάρμακα για την είσοδο της χώρας στη λεωφόρο της ανάπτυξης, είναι η διαχρονική αύξηση των εξαγωγών και η μεγαλύτερη εισροή ξένων κεφαλαίων για παραγωγικές επενδύσεις. Η επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, θα συμβάλλει τόσο στην αύξηση των εγχώριων τραπεζικών καταθετικών-αποταμιευτικών πόρων, όσο και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια). Δυστυχώς, το σημερινό τέλμα των τραπεζικών καταθέσεων και η διόγκωση των κόκκινων δανείων, προκαλούν την διεύρυνση του χρηματοδοτικού κενού στις τράπεζες, με αναπόφευκτη συνέπεια το ελληνικό κράτος να κλείνει τα κενά του εγχώριου τραπεζικοπιστωτικού συστήματος, συνάπτοντας νέα δάνεια με την τρόικα (νυν κουαρτέτο), προκαλώντας όμως την αλματώδη αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας.

kontranews.gr

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 31 Ιουλίου 2015, in ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

 1. ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

  Παπαρολόγοι Δημοσιογράφοι στο χαζοκούτι ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και εκπρόσωποι της αριστεράς και της δεξιάς : «Είναι γνωστό και το έχουν παραδεχτεί και οι πολιτικοί ότι αυτά που λένε προεκλογικά δεν τα κάνουν μετεκλογικά. Αυτά που υπόσχονται προεκλογικά είναι άλλα από αυτά που εφαρμόζουν μετεκλογικά»
  και
  «Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενίσχυσε τον Τσίπρα και τώρα γιατί φωνάζετε που εφαρμόζει τόσο σκληρό Μνημόνιο;;;» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! είδες Έλληνα το ΟΧΙ σου που το ΄χανε γραμμένο;

  ΕΤΣΙ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΤΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ….. ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΣ, ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  ΑΘΕΟΙ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ, ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ, ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ, ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ, ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ» ΜΑΣ ΣΦΑΖΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ.

  http://afypnisiellinwn.blogspot.gr/2015/08/blog-post_69.html#more

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: