Κινήσεις για επανένωση του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου ανοίγει πόρτα συνεργασίας

Κινήσεις για επανένωση του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου ανοίγει πόρτα συνεργασίαςΣε εξέλιξη βρίσονται οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές επαφές για την επανασυσπείρωση  δυνάμεων του παλιού ΠΑΣΟΚ και τη συγκρότηση σχήματος εκλογικής συνεργασίας, που θα μπορούσε να διεκδικήσει αξιόλογο ποσοστό στις επικείμενες εκλογές, να επιτύχει αυξημένη κοινουλευτική εκπροσώπηση  και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Παράγοντες του κεντροαριστερού χώρου εκτιμούν ότι η  συνεργασία αυτή  μπορεί να αποτελέσει πρώτο βήμα σε μια διαδικασία επανένωσης-επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, με την επιστροφή στελεχών  που έχουν αποχωρήσει………….

………

κατά καιρούς.

Προς το παρόν καθίσταται λύση ανάγκης και πολιτικής επιβίωσης, καθώς  το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ εμφανίζονται με πολύ χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά και από πολλές πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες  αν θα μπορέσουν να υπερβούν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή, εάν  κατεβούν  στις εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Με γνώμονα την επανασυσπείρωση των κατακερματισμένων δυνάμεων της κεντροαριστεράς και την επάνοδο-επαναδραστηριοιποίηση των παλιών στελεχών του Κινήματος κινείται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.  Πρόθυμος για  συνεργασία που θα άνοιγε νέες προοπτικές εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός  Γ. Παπανδρέου.

Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από την προεδρία, διαμορφώνονται σταδιακά συνθήκες που καθιστούν εφικτή την επαναπροσέγγιση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ και την επιστροφή εν τέλει του κ. Παπανδρέου στο «πατρώο» κόμμα.

Ενδειξη των προθέσεων-διαθέσεων των δύο πλευρών αποτελούν τα «μηνύματα» που αντάλλαξαν δημοσίως: Η κ. Γεννηματά απηύθυνε την Κυριακή  πρόσκληση  «προς όλες τις δυνάμεις, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς». Το ΚΙΔΗΣΟ  με ανακοίνωσε του χαιρέτισε την πρόσκληση, επισημαίνοντας  ότι η συνεννόηση και η συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι επιτακτική και εθνική ανάγκη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η  συνεργασία δεν επιβάλλεται από εκλογική σκοπιμότητα, αλλά από την ανάγκη να υπάρχει σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να βγει από την κρίση.

Πάντως, όπως επισήμαιναν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, «ακόμη κι αν υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές», συνεργασία «υπό τη στέγη» του ΠΑΣΟΚ ή μέσα από νέο σχήμα είναι πολύ δυσκολο να υπάρξει σ’ αυτές τις εκλογές, καθώς «τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνιών είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Οι προσπάθειες για την επανένωση-ανασύνθεση του  χώρου θα συνεχισθούν μετεκλογικά».

sofokleousin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 24 Αυγούστου 2015, in ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΑΣΟΚ. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: