Στη μέγγενη Τόμσεν το πολιτικό σύστημα

Στη μέγγενη Τόμσεν το πολιτικό σύστημα

Καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης σημαίνει no money από τον ESM

Νέο κύκλο πιέσεων εγκαινιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με φόντο το μετεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα και προσπαθώντας να κάψει το σενάριο επαναληπτικών εκλογών στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προειδοποίηση του Πολ Τόμσεν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, σχετικά με την καθυστέρηση της επόμενης αξιολόγησης από τον ESM, λόγω των εκλογών. Αν και η ενημέρωση ήταν εσωτερική εν τούτοις διέρρευσε πολύ γρήγορα εγείροντας ερωτηματικά για το χρόνο και τις σκοπιμότητες της διαρροής αυτής της πληροφορίας. Απώτερος σκοπός του ΔΝΤ είναι η άμεση συγκρότηση ενός ευρύτερου……

…….

κυβερνητικού μετώπου που θα μπορέσει να επιταχύνει τη διαδικασία υλοποίησης του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τις διαρροές το Ταμείο θεωρεί πιθανό, λόγω των εκλογών και της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης, το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η επόμενη αξιολόγηση από τον ESM και κατά συνέπεια να καθυστερήσει η εκταμίευση του τελευταίου μέρους της πρώτης δόσης και η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Η προσέγγιση αυτή έχει αυξημένο ειδικό βάρος όμως καθώς αφενός προέρχεται από τον άρτιο γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας και επικεφαλής Ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και αφετέρου γιατί αναφέρεται στη «διαδικασία» σχηματισμού κυβέρνησης, Οι πολύ προσεκτικά επιλεγμένες διατυπώσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα και στις διαρροές στόχο έχουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στο πολιτικό σύστημα, ενώ παράλληλα να δημιουργήσουν την απαραίτητη εξωγενή πίεση ώστε να επιταχυνθεί η συγκρότηση κυβέρνησης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα σενάρια για σχηματισμό του μεγάλου συνασισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τα οποία δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τα Αριστερά, ενώ δεν απορρίπτονται από τη συντηρητική παράταξη.

Παράλληλα όμως αποκαλύπτουν την εντεινόμενη ανησυχία θεσμών και εταίρων για το περιβάλλον πολιτικής αστάθειας στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα μετά την αποσταθεροποίηση της Αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές η κίνηση του Τόμσεν ερμηνεύεται ως τροχιοδεικτική βολή προς την Ελλάδα και το πολιτικό προσωπικό με στόχο να καταστήσει επιτακτική ανάγκη την άμεση συγκρότηση ενός διευρυμένου κυβερνητικού σχήματος.

Στο βαθμό που ο διεθνής παράγοντας μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις το ΔΝΤ θα τοποθετούνταν υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών με ευρεία πολιτική στήριξη, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του Μνημονίου με προοπτική 18 μηνών, όπως αποκαλύπτουν πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Sofokleousin.gr.

Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 1 Σεπτεμβρίου 2015, in ESM, ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3, ΤΟΜΣΕΝ, ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΡΕ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: