Ο Τσίπρας κάνει λαγό την Λαγκάρντ για το χρέος

Ο Τσίπρας κάνει λαγό την Λαγκάρντ για το χρέοςΤο επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, την οποία θα θέσει δίπλα στο τρίτο Μνημόνιο και θα μπορέσει να αιτιολογήσει τα μέτρα στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Μετά την ψυχρολουσία από την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν έκανε κουβέντα για την… ταμπακιέρα στη συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες για να επιτευχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με βιώσιμο τρόπο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και εξακολουθεί να μιλάει για ανάγκη «κουρέματος», ωστόσο δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς το ΔΝΤ, ψάχνει τόσο μια θετική ανταπόκριση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όσο και νέους συμμάχους έναντι των Ευρωπαίων για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, που η συζήτηση του θα ……

ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι ελληνικές προσδοκίες για το χρέος περιλαμβάνουν εκτός από την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και μια συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων, έτσι ώστε τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο να μετατραπούν σε σταθερού επιτοκίου. Ωστόσο, αν μια τέτοια ανταλλαγή επιτοκίου γίνει σε τιμές της αγοράς, η καθαρή παρούσα αξία του χρέους θα μειωθεί οδηγώντας την ζώνη του ευρώ σε απώλειες.
Οπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr, κλειδί για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι το reprofiling.

Διαβάστε σχετικά: Η συμφωνία βήμα-βήμα: Reprofiling για χρέος και κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο στο τραπέζι έχει επανέλθει με πρωτοβουλία του ΔΝΤ και συγκεκριμένα του Πωλ Τόμσεν, το σενάριο του reprofiling του ελληνικού χρέους, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί σε φάσεις και άμεσα.

– Μετά την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων θα υπάρξει μείωση και αναπροσαρμογή των επιτοκίων

– Στο επόμενο στάδιο, με την ολοκλήρωση του πακέτου της συμφωνίας η επιμήκυνση των λήξεων μέσω της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του δανείου του ESM, το οποίο θα στοχεύει στην ανταλλαγή ομολόγων στα πλαίσια του EFSF-ESM, που είναι πρακτικά ο ίδιος οργανισμός.

– Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει και ο μπαλαντέρ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα επιστρέψει κανονικά στο Ευρωσύστημα και εκτελεί τις αξιολογήσεις του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ απ’ ότι στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ’ ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Μίλησε ταυτόχρονα και για την ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την επίλυση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά, κατονομάζοντας το κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα και μια ανοιχτή πληγή που παραμένει ανοιχτή για 41 χρόνια.

«Πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Και δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση, πέρα από αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να επιλυθούν και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, τονίζοντας ότι βγαίνοντας από την κρίση η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την δυναμική της και θα ξαναγίνει μία χώρα ισχυρή και ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Πέραν του πρωθυπουργού, στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Τον κ. Τσίπρα καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τους παρισταμένους, ενώ είχε συνάντηση με μέλη των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

H γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη

Δίνοντας στοιχεία της κρίσης, μίλησε για τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, με το ΑΕΠ να χάνει το 25% μόλις σε πέντε χρόνια. «Όλα αυτά συμβάλλουν στο να υπάρξει μία σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας. Εν τούτοις και παρόλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα σ’ ένα κρίσιμο γεωγραφικό σημείο όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα. Μια χώρα που παρότι βρίσκεται περιτριγυρισμένη από πεδία αστάθειας και αποσταθεροποίησης και παρά την κρίση, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σταθερότητας» τόνισε.

Περιέγραψε τις κρίσεις που περιτριγυρίζουν την Ελλάδα, την Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, προσθέτοντας τις σχέσεις με την Τουρκία και τα κύματα των προσφύγων. «Ως χώρα πρώτης υποδοχής είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι, ακόμη και ηθικά. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη σκληρή προσφυγιά. Πρέπει να τους υποδεχθούμε και να τους φιλοξενήσουμε, παρά τις λιγοστές μας δυνατότητες» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ομογενείς πρέπει να είναι υπερήφανοι ως Ελληνες, διότι παρά την κρίση και παρά το γεγονός ότι άρχει ακόμη μία κρίση (του προσφυγικού) εντός της κρίσης, δεν χάνουμε την ανθρωπιά μας και τις ηθικές μας αξίες.

«Τις τελευταίες μέρες δείξαμε το καλό και ανθρώπινο, το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, φτωχών ανθρώπων που έδιναν από το υστέρημά τους στους πρόσφυγες» είπε περιγράφοντας διάφορα παράδειγμα ανθρωπιάς.

Κάλεσε, επίσης, τους ομογενείς να είναι υπερήφανοι για την αξιοπρέπεια με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τους τελευταίους 6-7 μήνες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, στην οποία, όπως είπε, «είχαμε την τιμή να ηγηθούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία από μέρους μας. Μιας διαπραγμάτευσης που βάλαμε μπροστά τις αξίες μας, την επιθυμία του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να πορευθεί σε δύσκολους δρόμους, αλλά με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά».

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 30 Σεπτεμβρίου 2015, in ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΑΠΑΤΗ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΔΝΤ, ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ, ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ΧΡΕΟΣ. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Ελληνες θα σπασουμε αυγα για την ομελετα , αυτα τα περι συζητησεων και ελαφρυνσεων και ωριμανσεων ειναι απλως ΠΑΠΑΡΕΣ. οΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΑΦΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. Στους δρομους σβηνουμε τα χρεη , ολα τα αλλα ειναι για το πεος καβαλα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: