Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Είπα στον Σόιμπλε ότι το μνημόνιο θα αποτύχει, μου είπε «το ξέρω, για αυτό είναι σχεδιασμένο»

Nikos Libertas/SOOC
Nikos Libertas/SOOC Πηγή: www.lifo.gr
Λεπτομέρειες από τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές και τις πιέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε γαλλική εκπομπή, υποστηρίζοντας ότι ο Σόιμπλε του είπε πως ξέρει ότι το νέο μνημόνιο θα αποτύχει.   «Θα μοιραστώ μαζί σας μια συνομιλία που είχα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ήμουν ακόμα υπουργός. Είπα, «Βόλφγκανγκ, αυτό το μνημόνιο θα μας φέρει στην ίδια κατάσταση που είμαστε σήμερα μέσα σε έξι μήνες, είναι ένα ακόμη πρόγραμμα καταδικασμένο να αποτύχει», και μου απάντησε:……

………. Nαι. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που θα αποτύχει, είναι σχεδιασμένο να αποτύχει».   Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε επίσης για τη σχέση του με τον Τσίπρα και τους λόγους της παραίτησης του από το υπουργείο Οικονομικών:   «Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, είδα τον Αλέξη “γονατισμένο” από την πίεση. Είχε κάνει παραχωρήσεις που δεν ήθελε να κάνει. Μόλις κάνεις παραχωρήσεις και ο αντίπαλός σου δεν κάνει ανάλογες, εκεί αρχίζει η παραίτηση και η παράδοση. Η δεύτερη σημαντική στιγμή της απογοήτευσης πραγματοποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα. Ήλπιζα ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα ενισχύσει την θέση της Ελλάδας. Ομως τη νύχτα του δημοψηφίσματος, μπήκα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και ήταν εντελώς αποθαρρυμένος, ήταν σε κατάθλιψη, ενώ εγώ ήμουν ενθουσιασμένος. Οι Έλληνες ήταν θαρραλέοι και είπαν όχι στην τρόικα, παρά το κλείσιμο των τραπεζών και παρά την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης. Απογοητεύτηκα και γι΄ αυτό παραιτήθηκα».   Σε ερώτηση για τη στάση της Γαλλίας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο πρώην υπουργός υποστήριξε ουσιαστικά ότι η Γαλλία δεν έκανε τίποτα. «Θα είμαι διπλωμάτης λέγοντας ότι ο ρόλος της Γαλλίας δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός στις συζητήσεις… ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έχει πολύ λίγη δύναμη για να μιλήσει για θέματα τόσο σημαντικά!», είπε.   Πηγή:www.lifo.gr

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 1 Οκτωβρίου 2015, in ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ»

  Ο Αριστοτέλης, ένας από τους πλέον επιφανείς σοφούς παγκοσμίως, είχε τονίσει ότι η πραγματική μας φύση δεν είναι αυτό που φανταζόμαστε, ή αυτό που μας πείθουν να βλέπουμε, με την πλύση εγκεφάλου που υφιστάμεθα. Η πραγματικότητα είναι αντικειμενική και μάλιστα η πραγματική μας φύση αντικατοπτρίζεται μόνο σε ό,τι πράττουμε και μάλιστα στην καθημερινή μας ζωή.

  «Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Ως εκ τούτου, η Αριστεία, δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια»

  Ο Αριστοτέλης αναφέρεται στην Αριστεία, αλλά θα μπορούσαμε να βάλουμε στην ίδια θέση τη λέξη «Ανδρεία». Τότε θα διαβάζαμε «είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Ως εκ τούτου, η Ανδρεία, δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια».

  Μπορούμε να επαναλάβουμε με άλλες σημαντικές λέξεις-ιδανικά όπως: Καλοσύνη, Καλλιέπεια (η χρήση όμορφου Λόγου), Ενάργεια (καθαρότητα του Λόγου), Δικαιοσύνη, ΑΓΑΠΗ, κλπ.

  Ας αντικαταστήσουμε τώρα τις λαμπερές αυτές λέξεις με σκοτεινές, όπως: φόβος, εξανδραποδισμός (υποδούλωση), αμάθεια, άγνοια, φθόνος, κενό. Έτσι, θα διαβάζαμε: «είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Ως εκ τούτου, ο Φθόνος, δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια». Το ίδιο με το φόβο και όλα τα συναισθήματα που μας απομακρύνουν από την ανθρώπινη (από το Άνω-θρώσκω, δηλαδή έχω προορισμό προς τα άνω) φύση μας, την οποία τονίζει ο ίδιος ο Κύριος με το «ΘΕΟΙ ΕΣΤΕ», που συνεχώς επαναλαμβάνουν και προτρέπουν και θυμίζουν οι Γέροντες της Ορθοδοξίας.

  Σημασία λοιπόν έχει η πράξη. Να πράττουμε και όχι απλά να καυχιόμαστε ότι ξέρουμε. Μέσω της πράξης γίνεται κτήμα μας η φιλοσοφία του Χριστιανισμού, η Αγάπη, Λόγος, Φώς. Ευρισκόμενοι μέσα στην ευλογία του Θεού, είμαστε πράττοντας (και όχι μόνο λέγοντας*) και βιώνοντας την Αγάπη και εν Χριστώ ζωή.

  Η συνεχής πράξη οδηγεί στην αφομοίωση που οδηγεί με την σειρά της στην συνήθεια. Έτσι, συνηθίζουμε πράττοντας το «Καλόν και Αγαθόν».

  Και τι γίνεται αν ξεχαστούμε, αν λιγοψυχήσουμε, αν χάσουμε το δρόμο; Τότε πράττουμε αστοχία και πρέπει να την ομολογήσουμε, να βγάλουμε την ομολογία μας, να εξομολογηθούμε, να μετανοήσουμε. Ο Κύριος, μας δέχεται ειλικρινώς μετανιωμένους και συνειδητοποιημένους, ως ο Πατέρας δέχθηκε τον Άσωτο Υιό – ανεξάρτητα αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες.

  Και τέλος, μια ακόμα συχνή απορία είναι: Πώς θα συνηθίσουμε να πράττουμε; Όπως με κάθε συνήθεια καλή. Θα αναζητήσουμε την πραγματική της αξία, θα την στοχεύσουμε, θα ζητήσουμε

  ευλογία και οδηγίες προς επίτευξη από τον πνευματικό μας, και θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε όπως προστάζει η Άριστη συνήθεια. Θα ξεβολευτούμε αλλά και θα απελευθερωθούμε. Η βίωση του φωτός και της αγάπης συνεπάγεται αποβολή του βολέματος, ακόμα και την πλήρη υποταγή του «Εγώ» στον άριστο σκοπό μας.

  Ταπεινά, Διάπλους.
  *****

  *Για την σημασία της πράξης, είχαν μιλήσει και σοφοί εκτός των Ελλήνων, όπως ο Κομφούκιος, ο οποίος έζησε περίπου τριακόσια χρόνια πριν τον Αριστοτέλη. Μας διηγείται:

  «Πες μου κάτι, να το ξεχάσω, δείξε μου κάτι, να το θυμάμαι, άσε με να κάνω κάτι, να γίνει κτήμα μου».

  *****

 2. Συριζαίος, το νέο είδος Έλληνα

  Γράφει ο Αντώνης Κρούστης

  -Σ’ακούω, Αλέξη.

  -Γιατρέ, στα χρόνια του μνημονίου, ήμουν κάθε μέρα στους δρόμους. Ήμουν μπροστάρης σε όλες τις απεργίες για να φύγει επιτέλους το μνημόνιο και οι ξεπουλημένες κυβερνήσεις που το έφεραν.

  -Αποτέλεσμα;

  -Καταφέραμε να ρίξουμε την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων και να καταργήσουμε τη πολιτική λιτότητας που μας επέβαλαν.

  -Και την καταργήσατε;

  -Όχι, αλλά η πρόθεση μας ήταν να σκίσουμε το επαχθές μνημόνιο και επιτέλους να αποκαταστήσουμε για το λαό μας όλες τις αδικίες που του επέβαλαν.

  -Δηλαδή;

  -Να του δώσουμε την 13 σύνταξη που του έκοψαν, να αυξήσουμε το κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, να αυξήσουμε το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και να διαγράψουμε το χρέος.

  -Τα κάνατε;

  -Όχι.

  -Γιατί;

  -Διότι οι δανειστές με πραξικοπηματικό τρόπο εισηγήθηκαν σκληρότερο μνημόνιο.

  -Και γιατί αγαπητέ μου δεν τους το πετάξατε στη μούρη;

  -Δεν θα το κάναμε ποτέ μόνοι μας αν δεν ρωτούσαμε το λαό.

  -Τον ρωτήσατε;

  -Βεβαίως και μας είπε με 62% ότι δεν το θέλουν.

  -Και τους το τρίψατε στη μούρη;

  -Όχι, γιατί ζυγίσαμε τα υπέρ και τα κατά, και σαν υπεύθυνοι που είμαστε επιλέξαμε να δεχτούμε μια «νέα συμφωνία» που θα συνοδεύεται με χρηματοδότηση της χώρας.

  -Και μετά;

  -Το φέραμε στη βουλή και το ψήφισε και η αντιπολίτευση, χάνοντας όμως ένα μέρος της συμπολίτευσης.

  -Και μετά το εφαρμόσατε;

  -Όχι πριν το νομιμοποιήσει και ο λαός.

  -Και το νομιμοποίησε;

  -Ναι, μετά τις νέες εκλογές που προκηρύξαμε, μας έδωσε εντολή να το εφαρμόσουμε.

  -Συγγνώμη, εσύ δεν ήσουν που έτρεχες στις απεργίες διαδηλώνοντας κατά του μνημονίου;

  -Ναι εγώ.

  -Και τώρα είσαι υπερασπιστής ενός νέου μνημονίου και μάλιστα πιο σκληρού;

  -Ναι αλλά δεν το πιστεύω. Το εφαρμόζω γιατί είναι ανάγκη.

  -Αυτό που λες τώρα, το έλεγαν και οι προηγούμενοι για τον εαυτό τους;

  -Οι άλλοι ήταν νεοφιλελεύθεροι και εκφραστές των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του διεθνούς κεφαλαίου.

  -Ναι αλλά το σκληρότερο μνημόνιο το έφερες εσύ που είσαι αριστερός και όχι οι άλλοι.

  -Ναι αλλά εγώ το έφερα ύστερα από λαϊκή νομιμοποίηση.

  -Κρίμα που μου είναι αδύνατον να τους εξετάσω όλους έναν-έναν ξεχωριστά στο ψυχιατρικό μου κρεβάτι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: