Συνοριοφύλακες και χωρίς έγκριση

Επί τάπητος το σχέδιο της Ε.Ε για τη συνοριοφυλακήΤα σχέδια για την ενίσχυση των πόρων και των κονόνων διαχείρισης ανακοίνωσε η Ε.Ε για το φλέγον ζήτημα των προσφυγικών ροών. Στόχο αποτελεί η δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής και η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε για την καλύτερη διαχείριση και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και για την προστασία του χώρου Σένγκεν. Χαρακτηριστικό είναι πως ο νέος μηχανισμός θα μπορεί να δρα σε επείγουσες περιπτώσεις και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους……………..

Όπως είχε μεταδώσει το sofokleousin.gr λίγες μέρες νωρίτερα: Σχέδιο-σοκ για μόνιμη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Frontex. Ο οργανισμός αυτός θα δεσμεύσει, ως το 2020 μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από μία δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων των κρατών – μελών. Το προσωπικό από αυτή τη δεξαμενή θα κινητοποιείται εντός τριών ημερών, όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο.

Έντονες αναμένεται να είναι εξάλλου οι διαβουλεύσεις στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, ενώ θα προηγηθεί και μια μίνι σύνοδος παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Αχμέτ Νταβούτογλου και ερωτηματικό αποτελεί αν δοθεί το «πράσινο φως».

Ο προϋπολογισμός αυτού του νέου σώματος θα διπλασιαστεί από αυτόν που είχε η Frontex και έτσι από 140 εκατομμύρια θα φτάσει τα 280 το 2016 και 322 εκατομμύρια το 2022. Οι ομάδες θα επιχειρούν στα κράτη-μέλη υπό την αιγίδα των εθνικών υπηρεσιών και θα μπορούν να διενεργούν συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και να επανοπροωθουν όσους δεν προκρίνονται για ευρωπαϊκό άσυλο, μία εξουσία που δεν ειχαν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο-πρόταση προβλέπονται τα εξής:

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή θα έχει εποπτικό ρόλο, παρακολουθώντας και αναλύοντας την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Θα προτείνει διορθωτικές δράσεις σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα έχει δικαίωμα άμεσης επέμβασης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Αν ένα κράτος – μέλος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πίεση των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποφασίσει την άμεση επέμβαση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος – μέλος. O νέος οργανισμός θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες και να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις με γειτονικές χώρες.

Επίσης, θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται. Προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό γραφείο επιστροφών. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παραπόνων για την περίπτωση που ένα άτομο θεωρεί ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματά του.

Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια). Παράλληλα θα γίνεται ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, η βάση δεδομένων της Interpol για απωλεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που εισέρχονται στην ΕΕ δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι υποχρεωτικοί από και προς τρίτες χώρες.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Σ’ ένα χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς εσωτερικά σύνορα, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πρέπει να γίνει κοινή ευθύνη. Η προσφυγική κρίση ανέδειξε σαφείς αδυναμίες και κενά στον υπάρχοντα μηχανισμό φύλαξης των συνόρων».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα ενισχύσει την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και θα βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων. «Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη, για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος.

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 15 Δεκεμβρίου 2015, in ΑΜΥΝΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΑΤΟΧΗ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: