Επιταχύνει τις διαδικασίες για το Ελληνικό το ΤΑΙΠΕΔ

Μετά την επιτυχημένη πολυθρύλητη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ η οποία πιστώνεται προσωπικά στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα, καθώς πολλά στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας έδιναν μάχη ώστε η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση να μην υλοποιηθεί, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ στρέφεται στα επόμενα βήματα της.

Ελληνικό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι άμεσες προτεραιότητες των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ τα οποία και θα τρέξουν όλες τις διαδικασίες. Πιο σύνθετη περίπτωση θεωρείται αυτή της ιδιωτικοποίησης του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού καθώς πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, όπως οι …………

αδειοδοτήσεις από συναρμόδια υπουργεία προκειμένου το έργο να ξεκινήσει.

Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει η Ελληνικό ΑΕ. Η πρόεδρός του Νανά Σπυροπούλου, έχει ανάλογη εμπειρία καθώς ήταν υπεύθυνη να «τρέξει» την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Τότε όλες οι αδειοδοτήσεις για τα ολυμπιακά έργα είχαν το χαρακτηρισμό «Fast Track» και έβγαιναν από τα αρμόδια υπουργεία σε χρόνο ρεκόρ λόγω εθνικού συμφέροντος. Τώρα αρκετές άδειες θα πρέπει να βγουν από υπουργεία, τα στελέχη των οποίων θέλουν να παραμείνει το Ελληνικό ως έχει, (σκουπιδότοπος είναι τώρα), και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν να καθυστερήσουν την διαδικασία δοκιμάζοντας την υπομονή των επενδυτών.

Με δεδομένη την βούληση του Μαξίμου να προχωρήσει η μεγαλύτερη επένδυση στην Ν/Α Ευρώπη όλο το βάρος της υλοποίησης πέφτει στο ΤΑΙΠΕΔ και στον πρόεδρό του προσωπικά, που έχει φροντίσει να διαμηνύσει ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα αποτελέσει βαρόμετρο για την Ελληνική οικονομία και θετικό μήνυμα στα μεγάλα οικονονικά Fund ότι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε δηλώσει ότι θα προτείνει στους επενδυτές να υπάρξει μια μικρή παράταση για την ολοκλήρωση από την πλευρά του κράτους μιας σειράς αναβλητικών αιρέσεων των οποίων η έγκαιρη υλοποίηση βρίσκεται στο πεδίο ευθύνης του δημοσίου, περίοδος, η οποία λήγει, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, μεταξύ Ταμείου και Lamda Development στις 14 Νοεμβρίου 2016.

Καθυστερήσεις

Παρά τη βούληση του Μαξίμου να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση που θα αλλάξει την ροή της Ελληνικής οικονομίας αλλά και του επενδυτικού προφίλ της Ελλάδας, ο χρόνος που κύλησε από την αλλαγή της κυβέρνησης ήταν νεκρός, αφού τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει, πλην της συγκρότησης του ΔΣ της Ελληνικό Α.Ε., της εταιρείας που είναι επιφορτισμένη να «τρέξει» όλες τις αδειοδοτήσεις για να ξεκινήσει η επένδυση.

Εάν ή σημερινή κυβέρνηση είχε παραμείνει στο αρχικό πλάνο, αυτό που είχε κληρονομήσει δηλαδή από την προηγούμενη κυβέρνηση, η  έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών μέσα στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού το 2016 θα ήταν δεδομένη.

Επιταγχύνει τις διαδικασίες το ΤΑΙΠΕΔ

Αντιμέτωπη με τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα έρχεται η διοίκηση το ΤΑΙΠΕΔ αφού ο χρόνος που απομένει μέχρι το Νοέμβριο του 2016, δεν είναι αρκετός για να «τρέξουν» όλες οι αδειοδοτήσεις που χρειάζεται για να μπει η πρώτη μπουλντόζα στο Ελληνικό.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Πιτσιόρλας είχε δηλώσει πως θα επιδιώξει συμφωνία με τους επενδυτές για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας καθώς ο υπολειπόμενος χρόνος δεν είναι αρκετός προκειμένου να υλοποιηθούν επιτυχώς οι αναβλητικές αιρέσεις, δηλαδή:

– Διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο.
– Έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης
– Kατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η έγκρισή του δια προεδρικού διατάγματος και τέλος
– επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι επενδυτές δεν είναι καθόλου θετικοί ως προς την παράταση, και θεωρούν ότι πρέπει να ακολουθηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα καθώς όπως υποστηρίζουν από την πλευρά τους έχει τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία.

Για τις 10 Φεβρουαρίου έχει προγραμματίσει το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Ελληνικό Α.Ε. και τους επενδυτές, παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου στις δημοτικές αρχές και τους κοινωνικούς φορείς των όμορων δήμων, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα του ταμείου θα είναι η «επαναδιαπραγμάτευση» της σύμβασης ώστε να αυξηθεί το τίμημα της παραχώρησης στο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

 

.vimaonline

 

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 25 Ιανουαρίου 2016, in ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ, ΤΑΙΠΕΔ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: