Πεσκέσι στην Τουρκία τα Ίμια

Με (ελληνική) «γη και ύδωρ» προσφορά στην Τουρκία οι Γερμανοί και λοιποί «σύμμαχοι» και «εταίροι» επιχειρούν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Και τα τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να κατοχυρώσει την ευρωπαϊκή «δωρεά», σπεύδει να επιδώσει στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα γραπτό διάβημα, στο οποίο δηλώνεται κατηγορηματικά και χωρίς περιστροφές ότι οι νησίδες των Ιμίων είναι τουρκικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο, για να επισφραγίσει τη συμφωνία που συνάπτει με «ξένα (ελληνικά) κόλλυβα», προσπαθεί να ρυμουλκήσει το ΝΑΤΟ ως διαχειριστή του ελέγχου των «γκρίζων ζωνών» από κάθε άποψη νερών του Αιγαίου.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί – ως ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η οποία ωστόσο περιγράφει την απόλυτη ελληνική αδυναμία- ότι το Βερολίνο μεθοδεύει η αίτηση για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ να προκύψει ως κοινό ελληνοτουρκικό αίτημα.

Για να κατανοήσουμε το επικίνδυνα ναρκοθετημένο περιβάλλον στο οποίο κινείται η χώρα, η οποία……………..

εκτός από τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει και άλλου είδους «επιβουλές», ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κατ’ αρχάς το ελληνοτουρκικό παιχνίδι εξελίχθηκε ως εξής:

Το διάβημα

Την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να παραλάβει (και παρέλαβε) γραπτό διάβημα εντονότατης διαμαρτυρίας της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί ελληνικό ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας πέταξε πάνω από τουρκικό έδαφος. Τις νησίδες των Ιμίων!!!

Η πτήση του ελληνικού ελικοπτέρου πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου και ένας εκ των επιβατών του ήταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ του Γενάρη του 1996 κατά την κρίση των Ιμίων.
Η πτήση του ελικοπτέρου του υπουργού Άμυνας στις 28 Ιανουαρίου «συνοδεύτηκε» από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί των τουρκικών θέσεων, την επομένη κλήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του επιδόθηκε το διάβημα.

Για να γίνει κατανοητή η τουρκική μεθόδευση, που στόχο έχει την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την περιοχή των Δωδεκανήσων, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι λίγες μόλις μέρες πριν από το τουρκικό διάβημα κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο επιτροπών από την Ελλάδα και την Τουρκία που συζητούν το προσφυγικό (καθ’ υπόδειξη των Γερμανών και των Βρυξελλών), οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν με νέα NAVTEX 095/16 ότι θα πραγματοποιήσουν άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε μία μεγάλη περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Περιοχή, η οποία, καθώς εκτείνεται εντός του FIR Αθηνών, περιλαμβάνεται στην Ελληνική Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.

Δερβέναγας το ΝΑΤΟ

Κι ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια οι πάγιες και σταθερές αμφισβητήσεις του καθεστώτος στο Αιγαίο και των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφασίζουν:

  • Να ρίξουν το βάρος των ευθυνών για την προσφυγική κρίση κα τις ροές προς την Ευρώπη στην Ελλάδα.
  • Να σφραγίσουν τις εξόδους από την Ελλάδα, έτσι ώστε όσοι πρόσφυγες καταφέρουν να φτάσουν στο ελληνικό /ευρωπαϊκό έδαφος να παραμείνουν επί μακράν εγκλωβισμένοι.
  • Να επαναπροωθούν στην Ελλάδα, όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταφέρει να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για να καταφέρουν, ωστόσο, τον περιορισμό των προσφυγικών ροών οι Ευρωπαίοι ξέρουν πολύ καλά ότι το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία και για να τους το προσφέρει η Άγκυρα ζητά ιδιαίτερα ανταλλάγματα:

  • Στο Αιγαίο αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι η επιβεβαίωση ότι υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, με μη καθορισμένη από τις συνθήκες κυριαρχία. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο σύνολο μιάς «γκρίζας ζώνης» ουσιαστικά επιβεβαιώνει και παγιώνει τις τουρκικές αμφισβητήσεις.
  • Στη Συρία αυτό που επιδιώκει και παζαρεύει η Τουρκία είναι, με πρόσχημα τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» στα σύνορα της με τη Συρία εντός του Συριακού εδάφους, έτσι ώστε να υπονομευτεί η δημιουργία κουρδικού κράτους με έξοδο στη θάλασσα της Μεσογείου.

Η δεύτερη τουρκική επιδίωξη, δηλαδή η αποτροπή της δημιουργίας κουρδικού κράτους, ενδεχομένως να μην ευοδωθεί, αν και η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της και θα παζαρέψει σκληρά γι αυτό τον σκοπό.

Οι επιδιώξεις της, ωστόσο, στο Αιγαίο, φαίνεται ότι προχωρούν με σταθερά βήματα, καθώς την Τετάρτη, κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας ο Έλληνας υπουργός είπε σε δημοσιογράφους πως θα δεχθεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, υπό τον όρο να μην έχουν τη διοίκηση των επιχειρήσεων ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης «Standing NATO Maritime Group» ανήκει στη Γερμανία, ωστόσο ακολουθεί η Τουρκία. Έτσι ο Π. Καμμένος προτείνει να εξαιρεθεί η Τουρκία και η Ελλάδα από τη διοίκηση αυτής της δύναμης και να επεκταθεί η διοίκηση της Γερμανίας και το επόμενο εξάμηνο, ή μέχρι να βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση».

Σύμφωνα με την αβάσιμα αισιόδοξη άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία διατύπωσε μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Π. Καμμένος, τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα πρέπει να παραμείνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά στα δικά τους.

Θέλει να ξεχνά, προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση και ο επί της Άμυνας υπουργός ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: που είναι τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών; Εκεί που τα ορίζει η Ελλάδα ή εκεί που υποστηρίζει η Τουρκία;

Πηγή εφημ. «Το Ποντίκι» via kostasxan

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 11 Φεβρουαρίου 2016, in ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: