Ευθεία επίθεση κυβέρνησης σε ΔΝΤ για ανακρίβεια και χρονοκαθυστέρηση

21439891e41b41e3a4e2e69cefde49fb.jpgΤης Δήμητρας Καδδά

Το ΔΝΤ «δεν ξέρει τι θέλει, έχει φοβερές, τρομακτικές ιδεολογικές εμμονές», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Αναφέρθηκε σε ανακρίβειες του Ταμείου λέγοντας πως τα νούμερα που βάζει στο τραπέζι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί βασίζονται σε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, (όταν η Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εκτιμά πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% για το 2015).

Ο κ. Κουτεντάκης έκανε σαφές ότι το ΔΝΤ «καθυστέρησε κατά 15 μέρες την επάνοδο των Θεσμών στην Ελλάδα» και πρόσθεσε – μιλώντας για τη στάση του Ταμείου: «η κατάσταση θέλουν να φτάσει στο αμήν. Να είναι (σσ. η Ελλάδα) στο χείλος του γκρεμού». Έκανε λόγο για μία τακτική η οποία ………..

συντηρεί την αβεβαιότητα με το ΔΝΤ να μην στοιχειοθετεί τις εκτιμήσεις που βάζει στο τραπέζι και οι οποίες «είναι εκτός τόπου». Εξάλλου ο ΓΓ κατηγορεί τους Θεσμούς για έλλειψη συναίσθησης της κατάστασης. Έκανε δε λόγο για συνεχή αβεβαιότητα «η οποία είναι καταστροφική» και επισήμανε ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου.

Καθυστέρηση μισθών-συντάξεων

Εμμέσως καταλογίζονται ευθύνες στο σύνολο των Θεσμών για τη συντήρηση αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με τον ΓΓ υπήρξαν ακραία κρούσματα κατά τη διάρκεια και αυτών των διαπραγματεύσεων. «Τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών μας έχουν κατ επανάληψη ζητήσει να καθυστερήσουμε για λίγες μέρες την καταβολή μισθών και συντάξεων» εξηγώντας ότι αυτή ήταν η απάντηση όταν η ελληνική πλευρά έλεγε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ’ ορισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον». ‘Εκανε σαφές ότι θα πληρώσουμε για τόκους και χρεολύσια 4 δισ. ευρώ σε 4 μήνες, έχοντας «έσοδα τριών μηνών και αυτό», εξήγησε, «σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, παρότι δεν υπάρχει πολιτική στάσης πληρωμών».

Ο κ. Κουτεντάκης πρόσθεσε ότι η υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο δίμηνο κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, εν μέρει μόνο θα διατηρηθεί, καθώς οφείλεται και σε συγκυριακούς παράγοντες καθυστέρησης απόδοσης πληρωμών στην ΕΕ και άλλους φορείς. «Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών χωρίς νέο δανεισμό και με ανακύκλωση χρεών», ανέφερε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εξηγώντας πως υπάρχει ανάγκη για νέα δόση.

Συμπεριφορά Σάιλοκ αποδίδει στους Θεσμούς

Ο κ.Κουτεντάκης έκανε σαφές ότι «πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους Θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη», αναφερόμενος στην καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. «Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» ανέφερε, παρομοιάζοντας τους Θεσμούς με τον τοκογλύφο στον Έμπορο της Βενετίας. Κατήγγειλε ότι «από πέρυσι τον Αύγουστο είχε συμφωνηθεί να εκταμιευτούν ποσά για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά δεν τα είδαμε ποτέ», και έκανε λόγο για 500 εκατ. ευρώ που ήρθαν τον Αύγουστο του 2015. «Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν», πρόσθεσε και ανέφερε ότι «μας κάνουν αντ’αυτού συστάσεις για τις δαπάνες που πρέπει να κόψουμε». Έκανε λόγο για σκοπιμότητα, ειδικά εκ μέρους του Ταμείου και ανέφερε ότι οι Θεσμοί «αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία μας χωρίς να μας πουν πώς υπολογίζουν τα δικά τους». Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καταλάβει αν θέλει ή δεν θέλει να μείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Αν θέλει να μείνει στην αξιολόγηση, στο πρόγραμμα, τι θέλει ακριβώς να κάνει». Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για όριο στην πολιτική ταχύτητα. Αναφέρθηκε στα πακέτα του προηγούμενου Αυγούστου και του φθινοπώρου και εξήγησε ότι υπάρχει όριο στο πόσο γρήγορα μπορεί να περάσουν όλα στο χρόνο που είχε προβλεφτεί τον Αύγουστο του 2015.

Καθυστερούν τις δόσεις

Ο ΓΓ έκανε σαφές ότι στο EWG του Σεπτεμβρίου του 2015 άλλαξε εκ των υστέρων ο τρόπος κατανομής των δόσεων των δανειστών που είχε αποφασιστεί στην αρχική συμφωνία του Αυγούστου. Είπε ότι μειώθηκε-εξαλείφθηκε το ποσό το οποίο αρχικά προβλεπόταν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπάρχει κενό στα μέτρα του 2016

Πηγή του ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το συνολικό δημοσιονομικό κενό που πρέπει να προσεγγίσουν Ελλάδα και Θεσμοί φτάνει στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 ενώ υπάρχει ακόμα κενό για το 2016 καθώς μια σειρά μέτρων ακόμα και να ψηφιστούν τώρα (νέα κλίμακα στα ενοίκια), θα φέρουν έσοδα από το 2017 και η τρύπα που αφήνουν πίσω τους δεν κλείνει πίσω από την υπέρβαση στόχου του 2015. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ούτε ποια θα είναι η πορεία του ΑΕΠ.

Υπέρβαση στόχου προϋπολογισμού, αλλά μερικά διατηρήσιμη

Σύμφωνα με το οριστικό δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού:

-Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εισπράχθηκε μέσα στο 2015. Ο στόχος των 2,65 δισ. έχει ξεπεραστεί κατά 20 εκατ. ευρώ.
-Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα μη φορολογικά έσοδα κυρίως λόγω του υψηλότερου μερίσματος από την ΤτΕ κατά 325 εκατ. ευρώ.
-Υπάρχει σταδιακή πληρωμή για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ, παρά την αρχική εφάπαξ πρόβλεψη. Μόνο 78 από τα συνολικά 281 έχουν πληρωθεί το πρώτο δίμηνο του 2016.
-Ζητήθηκαν μικρότερες κατά 193 εκατ. ευρώ αποδόσεις στην ΕΕ, από την αρχική πρόβλεψη των 579 εκατ. ευρώ.
-Μεταφέρθηκαν πληρωμές του 2015 στο 2016, περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 203 εκατ. ευρώ.
-Έγιναν λιγότερα αιτήματα επιχορηγήσεων στον κοινωνικό προϋπολογισμό κατά 122 εκατ. ευρώ, λόγω ύπαρξης ικανών ταμειακών διαθεσίμων από ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και κοινωνική προστασία.

Συνοπτικά στοιχεία Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016

Εκτέλεση Στόχος Διαφορά
Καθαρά έσοδα 9.622 8.661 961
εκ των οποίων:
Φορολογικά έσοδα 6.876 7.024 -148
Μη φορολογικά έσοδα 1.307 878 429
Έσοδα ΠΔΕ 1.522 880 642
Συνολικές δαπάνες 8.301 9.277 -975
εκ των οποίων:
Τόκοι 1.717 1.680 37
Συνολικό αποτέλεσμα 1.321 -615 1.936
Πρωτογενές αποτέλεσμα 3.038 1.065 1.974
Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 23 Μαρτίου 2016, in ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΔΝΤ, ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, Uncategorized. Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Μενουμε ευρωπη ρεεεεεεεεεε μακακες.Οι τοκογλυφοι ξερουν τι θελουν οι μαλ..ες που κυβερνανε ξερουν??

  2. Δηλαδή οι Γερμανοί έχουν απόλυτο δίκιο και το ΔΝΤ δεν ξέρει τι κάνει;
    Μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι Ναζί των Βρυξελλών!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: