«Είμαστε σε μία εποχή παρακμής, η χώρα θυμίζει Βυζάντιο και δεν έχουμε έναν Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να «πέσει», για να διασωθεί στην ιστορία, ότι υπήρχε αντίσταση»,

i-bouli-den-einai-upiresia-diekperaiwsis-kub-apofasewn.w_l.jpgΔήλωσε στον Alpha 989 ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

 «Ούτε ο Τσίπρας είναι Ανδρέας ούτε ο Κυριάκος είναι Κώστας Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας σε σχέση με τον κ. Παπανδρέου είναι αυτό που έλεγε και μία διαφήμιση, «τα άλλα είναι απλές οδοντόπαστες».

«Εάν μπουν στο ενδιαφέρον της πολιτικής με την αντίληψη ποιος είμαι, ο αρχηγός, να βαράμε παλαμάκια, πάμε ολοταχώς στον τοίχο», τόνισε.

Επεσήμανε με έμφαση ότι………….

«στην πολιτική τα λάθη, πολλές φορές είναι από τα βαρύτερα των εγκλημάτων. Εδώ υπάρχει η μεγάλη πληγή για κάθε Δημοκρατία να εκπέσει στον αρχηγισμό, που σημαίνει ολιγαρχία. Αυτού του τύπου η Αριστερά είναι ότι καλλιεργείται στο υποκείμενο η τάση να λατρέψει τον ένα. Θα σας πω τους στίχους: «Ζαχαριάδη αγωνιστή…. ο Ένας ο αρχηγός. Σαράντα χρόνια στην Ελλάδα δεν έχουμε κόμματα αλλά «ενός ανδρός αρχή» και περί τον ένα αναπτύσσονται κύκλοι και ο ένας παγιδεύεται και ο ένας ή γίνεται αυταρχικός, δικτατορικός τύπος μέσα στον ίδιο του τον χώρο. Ο λαός τί λέει σήμερα, «Τσίπρας», «Μητσοτάκης», «Σαμαράς», «Παπανδρέου», «Σημίτης», «νεότερος Καραμανλής». Αν θεωρείστε από όλους ότι είστε αλάθητος και ό,τι πείτε πρέπει να γίνεται, είναι φυσικό να το πιστεύετε».

 

 «Η Ένωση Κέντρου πχ. δεν ήταν κόμμα που λειτουργούσε δημοκρατικά. Δημοκρατικές διαδικασίες, πραγματική ανάδραση τι πηγαίνει προς πάνω με τι διαδικασίες (δεν υπήρχαν). Το κόμμα της Μέρκελ έχει έξι εκατ. μελών. Το τελευταίο συνέδριο που εξέλεξε την Μέρκελ είχε 650 μέλη. Εδώ χιλιάδες μέλη στα συνέδρια φωνάζουν και μόλις βγάλει τον λόγο του ο ένας, φεύγουν. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε σε κατάσταση πλήρους συγχύσεως, αν στα καφενεία που διάφοροι λένε πολλά και κάθε ένας πιστεύει στην δική του αλήθεια. Είναι μισές αλήθειες που είναι χειρότερες από το ψέμα. Ο Θεός ο ίδιος να κατέβει, αν κάποιος θέλει να τα ξέρει όλα και να αποφασίζει για όλα, θα τα κάνει λάθος», πρόσθεσε.

 

«Ο Ανδρέας την έπαθε το ’79. Συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι είχαμε μιλιούνια λαού αλλά δεν είχαμε σπονδυλική στήλη, δημοκρατική λειτουργία κομμάτων» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Καταλόγισε ιδεοληψίες στην κυβέρνηση. «Εγώ τους λέω λεγόμενη ή παλαιά Αριστερά» είπε ο κος Κακλαμάνης.

 Για το «πρώτη φορά Αριστερά», σχολίασε:«δεν κυβερνά «πρώτη φορά η Αριστερά». Αν κυβερνά η Δεξιά, η Αριστερά, ένα Σοσιαλιστικό κόμμα, όσον αφορά στις αρχές, κρίνεται από την πολιτική σε συγκεκριμένες συνθήκες που εφαρμόζει μία κυβέρνηση ή διακηρύσσει ένα κόμμα».

 Με αφορμή την κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κος Κακλαμάνης είπε ότι:«Είναι ένα ιστορικό λάθος σήμερα να μιλάμε για «Κεντροαριστερά». Την Κεντροαριστερά την ανέφερε για πρώτη φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1965, μία προσπάθεια που θα έπρεπε να αναπτυχθεί στο λαό ανάμεσα στον κόσμο που ανήκε στην Ένωση Κέντρου και στην ΕΔΑ, προκειμένου να αντιδράσει ο λαός και στο αυλικό πραξικόπημα με την ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου και να αντιταχθεί στο στρατιωτικό κίνημα. Αυτή είναι η ιστορία του όρου. Μετά το ’74 όταν ιδρύσαμε το ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε χρησιμοποίησε τον όρο «Κεντροαριστερά». Σήμερα πολλά πράγματα είναι στη μόδα».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου καταλάβαινε και όλοι εμείς καταλαβαίναμε ότι αν χρησιμοποιούσαμε τον όρο «Κεντροαριστερά» θα νομιμοποιούσαμε τον όρο «Κεντροδεξιά». Δεν εγνώριζαν Κεντροδεξιά. Ήταν ένα κόμμα που συμβίωναν όλοι μαζί. Στην Δεξιά τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουμε κόμματα στην ακροδεξιά. Συνδέεται το νεοφιλελεύθερο με το φιλελεύθερο. Οι όροι έχουν τεράστια σημασία στην πολιτική. Έτσι θα φτάσει το μήνυμα. Τί σημαίνει Κεντροδεξιά; Μπορώ να βάλω σε μία καρδάρα γάλα με λεμόνι; Ακόμα και τώρα βολοδέρνουν πολιτικοί του συρμού, της κρίσης. Η κρίση δημιούργησε πολιτικούς και κόμματα σε εισαγωγικά», πρόσθεσε.

 

 Για το ΠΑΣΟΚ και την απόφασή του να αποχωρήσει ο κος Κακλαμάνης είπε: «Δεν συμμετέχω σ’ αυτή τη Βουλή. Μετά τη διάσπαση του Γενάρη του ’15 που έκανε δικό του κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βενιζέλος έμεινε πρόεδρος του ΠαΣοΚ, εγώ δεν κατέβηκα στις εκλογές, αντίθετα κήρυξα την ενότητα των δύο αυτών προσπαθειών. Στηρίζω την Φώφη Γεννηματά ως πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Εκφράζει γνήσια τις ιδέες που ξεκινήσαμε και με τον πατέρα της και ισχύουν. Το ΠαΣοΚ μπορεί να υπάρξει και να σταθεί στα πόδια του και να έρθει κοντά ο κόσμος που γεύτηκε αυτήν την ειρηνική επανάσταση, κυρίως τη δεκαετία του ’80, την κοινωνική δημοκρατία».

 

«Θα ξαναείμαι στο ΠΑΣΟΚ αν υπερασπιστεί την ενότητά του και γίνει ξεκαθάρισμα. Δεν είναι όλοι Τσοχατζόπουλοι Μαντέληδες και Παπαντωνίου», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Χαρακτήρισε «φενάκες» τις εξεταστικές επιτροπές και τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

 

 

Συγκεκριμένα για τις εξεταστικές είπε ότι«είχα πει ότι οι εξεταστικές είναι μία γελοία κατάσταση. Υποκαθίσταται ο βουλευτής, σε κάποια κομματικά γραφεία διατυπώνεται η άποψη για τις εξεταστικές και δεν είναι άποψη των βουλευτών. Γι’ αυτό και δεν προκύπτει τίποτα. Χρειάζεται τροποποίηση του κανονισμού: να κληρώνονται όσοι θα συγκροτήσουν την εξεταστική και οι βουλευτές να ξέρουν ότι έχουν προσωπική ευθύνη. Σε τέτοια περίπτωση θα έχουμε αποτελέσματα, διότι μέσα στα κόμματα ασφυκτιούν».

 

 

Για το «πόθεν έσχες», είπε χαρακτηριστικά:«είναι φενάκη το «πόθεν έσχες». Το 1964 που έκανε ο Παπανδρέου τον νόμο για το πόθεν έσχες, τί είχε ο Παπανδρέου, τί είχε ο Κανελλόπουλος, τί είχε ο Α και ο Β ήταν γνωστά. Για να βγάλεις 100 δολάρια από το αεροδρόμιο ήθελες άδεια από την ΤτΕ και να τα δηλώσεις και αν σε έπιαναν πήγαινες μέσα με τον νόμο για την προστασία του εθνικού νομίσματος.  Όλα αυτά τώρα δεν εφαρμόζονται».

 

Για τους πολιτικούς είπε ότι «οι περισσότεροι είναι «εντάξει», αρκεί να τους αποδοθούν τα δικαιώματά τους. Ο βουλευτής, αν διαπιστώνει ότι άλλα εξήγγειλε το κόμμα του και άλλα πράττει, έχει δικαίωμα να φύγει από το κόμμα.  Ο λαός μιλάει για τους πολιτικούς γνωρίζοντας μόνο μερικούς από τα κανάλια. Ουδείς πολιτικός θα τολμήσει να πει ότι πεινά. Δεν θα τον πιστέψει κανείς».

 

 

Για τις περίφημες «λίστες», είπε χαρακτηριστικά:  «Τρώμε όλοι τον σανό: «λίστα Λαγκάρντ» και λίστα Λαγκάρντ και δεν ξέρουμε τί είναι. Η Λίστα Λαγκάρντ είναι διακίνηση των λογαριασμών το ’80 και το ’90, από το 2006 και μετά που έβγαλαν τα άντερά τους έξω ψάχνουμε; Εδώ έχουμε ποιοι είναι και πόσα έβγαλαν έξω. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τον Φαλτσιανί για να μας πει. Έχουμε (στοιχεία) από τις τράπεζες συγκεντρωμένα στην ΤτΕ, γνωστά από το 2011, όταν έπεσε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ από τον Παπανδρέου».

 

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα πρόσωπα είπε: «Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν τα άρπαξε, για αυτό και δεν έχουν βρει ακόμα άκρη με τις ξαδέλφες του» ενώ για τον Γκίκα Χαρδούβελη εκτίμησε ότι «είναι σοβαρός αλλά μέσα στον πανικό είπε, «ας τα βγάλω και εγώ έξω».

 

Εξέφρασε την ανησυχία του για τη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως «είναι διχασμένη στο σύστημα Αθανασίου και στο σύστημα Παπαγγελόπουλου».

 

 

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος έναν χρόνο είχε την υπόθεση των υποκλοπών, χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικά. Μετά πήγε στην ΚΥΠ. Δεν με ενδιαφέρει τί θα έχει καταγράψει από την ΚΥΠ. Παροικούμε την Ιερουσαλήμ χιλιάδες ανθρώπων. Η «διαπλοκή» που είπε ο Μητσοτάκης χωρίς να καταλαβαίνει κανείς, είναι οι ψιλικατζήδες των 30 χιλ; «Εκβιασμοί» είναι οι χοντροί, εκείνοι που κατεβάζουν κυβερνήσεις που δεν τους ικανοποιούν. Εκείνοι που αλλάζουν υπουργούς. Κατά τη γνώμη τη δική μου πρέπει να χτυπηθεί η διαφθορά εκεί που είναι το κέντρο και από όπου παίρνει το παράδειγμά του και ο πιο μικρός γαβριάς»,πρόσθεσε.

 

«Έκανα μια ανάρτηση στο  facebook  «μην ανησυχείτε δεν θα στάξει αίμα, δεν θα γίνουν αποκαλύψεις», το έλεγα πάντα από το 1993 από το βήμα της Βουλής».  

 

 

 

Για την σημερινή κατάσταση της Βουλής ο πρώην πρόεδρος είπε: «χρειάζεται άμεση τροποποίηση του κανονισμού. Η Βουλή βρίσκεται σε παρακμή. Δεν λειτουργεί. Δεν είναι θέμα του πρόεδρου αλλά της πλειοψηφίας. Αυτή δίνει τον τόνο. Δεν το πίστευα ότι θα φτάναμε σε μία Βουλή όπου οι φανατικοί θα έφταναν μέχρι το πρωί για να παρακολουθήσουν μία συζήτηση. Όταν κάνουμε τέτοιας ποιότητας συζητήσεις, η κάθε πλευρά θέλει να συσπειρώσει κάποιους. Είναι πρωτοφανές. Εγώ θυμάμαι ότι «τελείωνε ο χρόνος και τέρμα», δεν γίνεται αυτό. Ο κανονισμός της Βουλής λέει πόσο χρόνο μιλάει ο καθένας. Δεν χρειάστηκε 11 χρόνια να ανακαλέσω κάποιον. Να μην παίρνει τον λόγο να μιλήσει κάποιος για τους μετανάστες και να μιλά για άλλα θέματα».

 

«Αυτά (οι ομιλίες στη Βουλή) είναι τα παρακμιακά φαινόμενα. Η Βουλή είναι η καρδιά της Δημοκρατίας, αρκεί να την προσέχουμε την καρδιά μας. Αυτά που βλέπατε (στη Βουλή) για μένα ήταν τραγωδία. Αυτά είναι σημεία, σύμβολα παρακμής», πρόσθεσε.

 

 

Για τον Τύπο ο κος Κακλαμάνης είπε: «Ο Ελ. Βενιζέλος είπε ότι «μεταξύ κίτρινου τύπου και του μη υπάρχοντος τύπου, προτιμώ τον κίτρινο τύπο». Ο χώρος την ενημέρωσης δεν είναι ενημέρωση είναι χειραγώγηση. Το κακό ξεκινάει από το ’89, όταν οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι εκδότες συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη και τον τότε Συνασπισμό πώς θα διαλύσουν το ΠαΣοΚ αρκεί να τους δώσει την τηλεόραση που του αρνήθηκε ο Παπανδρέου» και διερωτήθηκε «γιατί δεν έχουμε σήμερα Τύπο; Γιατί δεν έχουμε κυκλοφορία; Πού είναι τα 2 εκατ. κυκλοφορίας.  Κάθε βράδυ δεν κλείνουν οι εφημερίδες στις 5 το πρωί αλλά στις 2 και κοιτάζουμε τί έχουν τα κανάλια για να βγούμε με τον ίδιο τίτλο την άλλη μέρα».

 

 

Για τους δημοσιογράφους όμως είπε ότι «είναι από τις πιο βασανισμένες ομάδες εργαζομένων. Συνέβαλα στο να γίνει και η Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Πρέπει από τον εφημεριδοπώλη, μέχρι τον τεχνικό, τον γραφιά, αυτόν που σπικάρει, να υπάρχει ενότητα. Η ισχύς της εργοδοτικής πλευράς, εξαρτώμενης πολλές φορές από την εκτελεστική λειτουργία, είναι τόση ώστε μόνο η ενότητα αυτή στο χώρο θα μπορούσε να κρατήσει ισορροπίες. Στους δέκα δημοσιογράφους σήμερα, οι οκτώ είναι άνεργοι και όσοι εργάζονται παίρνουν 500 ευρώ ή κάνουν μήνες να πληρωθούν. Αλλά υπάρχουν παντού και τα γκεσέμια. Δεν ξέρουν τί τους περιμένει όταν πει το αφεντικό «αυτός ξόφλησε», σαν την τρίχα στο ζυμάρι».

 

 

Δείτε και Ακούστε την εκπομπή ΕΔΩ

Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 31 Μαρτίου 2016, in ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: