ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤGATE ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 

wikileaks_synthesi_473_355.jpgΕυριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Κύριοι Βουλευτές,

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ (ΤΡΑΓΙΚΑ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

«Κάναμε λάθος» !!!!!!!!!! Είναι «πραγματικός επαναστάτης». Και συνεπώς θα πρέπει να δεχθούμε τα «σωτήρια» μέτρα του

Τί καταπέλτης ομιλία ήταν αυτή;;;!!!!!!!! Που τη ζήλεψε και τη θαύμασε ακόμα  και η κ. Βούλτεψη Που περίπου είπε ότι την ξεπέρασε ο νέος Ανδρέας !!!!!!!!!

Κατωτέρω θα βρείτε:

Α. ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΕΡΣΙ

Β. ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΜΣΕΝ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ  ΣΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Και τα προκύπτοντα από λεπτομερή ανάλυση, συμπεράσματα…  Για το ποιος είναι ο κακός και ποιος ο καλός.

–      Οι ευρωπαίοι που ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και όχι μείωση του χρέους,  αν πριν δεν μας εξοντώσουν τελείως;;

–      Ή το ΔΝΤ που ζητεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 και λέει ότι θα συμβιβαστεί υποχρεωτικά στο 2,5%;;  Και που επιμένει σε κουρέα του χρέους;;

–      Που οι «ημέτεροι»  το ονόμασαν εκβιασμό της Μ’ερκελ τους από τον Τόμσεν;;

–      Κρίνετε κατωτέρω μόνοι  σας.

–      Τα συμπεράσματα δικά σας για τον διεθνή «αριστερό» και όχι λέει νεοφιλελεύθερο «επαναστάτη» μας (στην Ελλάδα γίνεσαι ότι δηλώσεις ανεξάρτητα του τι κάνεις και τι πραγματικά είσαι). Και για το ΔΝΤ

Δείτε πρώτα στο (Α), (μετά το τέλος του κειμένου και στα 1ο και 2Ο  συνημμένα, το 1ο συνημμένο στα αγγλικά),  τα κυρίως «σωτήρια» που συμφώνησε πέρσι ο κ. Τσίπρας.

Συνοπτικά:……………

 

–      Πρωτογενές πλεόνασμα,     1, 2, 3,  3,5,  τα έτη 2015, 2016, 2017  και 2018

 

–      ΦΠΑ.     Από 1/7/15  επιπλέον 1% του ΑΕΠ. 23% εστιατόρια και παρόμοια, 13% τρόφιμα, ενέργεια, νερό,  6% φάρμακα, βιβλία, θέατρο

 

–      Φορολογικά μέτρα:   Αυστηρότητα ορισμού του γεωργού, αύξηση φορολογίας Νομικών προσώπων, 100% προκαταβολή φόρου, κατάργηση επιδοτήσεων για diesel αγροτών, μείωση επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης , αύξηση ΕΝΦΙΑ,μείωση φαρμακευτικής δαπάνηςμείωση δαπάνης διαγνωστικών εξετάσεων, μείωση στρατιωτικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, αναθεώρηση φορολογίας Αγροτών, αύξηση εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28% από 26% , επέκταση φόρου πολυτελείας, 30% φόρος για ακαθάριστα έσοδα  τυχερών παιγνιδιών

 

–      Συνταξιοδοτικό κτλΕξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, επικουρικές ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση εισφορών υγείας εργαζομένων από 4% σε 6%

 

–      ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:   Νόμοι για αφερέγγυα νοικοκυριά κτλ

 

–      Αγορά εργασίας: Ομαδικές απολύσεις κτλ

 

–       Ιδιωτικοποιήσεις: ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων υπό HRDF από 31/12/2014  (http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/20150610-financial-statement-hradf-el.pdf , Δ. 1.3.  Στο 2ο συνημμένο. Όλα ΤΑ ΥΠΟ ΕΚΠΟΙΗΣΗ).  Και το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο.

Περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία, από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού (ο ακριβής κατάλογος στο Τεχνικό Μνημόνιο). Αυτός ο κατάλογος των δράσεων που ενημερώνεται τακτικά και η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς δράσεις που υλοποιούνται έγκαιρα.

Η κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει δεσμευτικές ημερομηνίες προσφορά για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη λιμάνια της το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015, και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.

Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει μετοχές του κράτους στον ΟΤΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ. (Παρατήρηση: Για να τις πάρει η Γερμανία και η Ελλάδα να πάψει να έχει τα προβλεπόμενα δικαιώματα βέτο). Αυτό υπέγραψε ο κ. Τσίπρας

Μη αναστρέψιμα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων στους σημερινούς όρους με τον  πλειοδότη που έχει ήδη επιλεγεί.

 Δείτε τώρα από το κατωτέρω (Β) , μετά το τέλος του κειμένου, τι προκύπτει από το διάλογο Τομσεν – Βελκουλέσκου, και συμπεράνετε με ποιους  είναι ο κ. Τσίπρας και πόσο «επαναστάτης» είναι.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΩ (Β) ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

–     Από τα υπ’ αριθμ.  1- 32:  Ότι για να καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής  του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, δηλαδή των «δεσμών» θα πρέπει να οριστούν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων οι βασικοί στόχοι

–       Από το υπ’ αριθμ. 38 είναι σαφές ότι οι ευρωπαίοι ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (για του χρόνου)  και το ΔΝΤ θα προτείνει 1.5% και προβλέπουν ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι του κ. Τσίπρα θα ζητήσουν νέα μέτρα:          38. Τόμσεν: Θέλω να πω… θα θέσει όλες τις συνομιλίες που θέλει, αλλά ξέρω τι θα συμβεί. Θα πάμε στο Euroworking Group και θα πω στο Eurogroup ότι “δε φτάνει στο 3,5 και δε θα προχωρήσουμε, εκτός αν οι Ευρωπαίοι ελαττώσουν τους στόχους τους στο 1,5”. Δεν πρόκειται να το κάνουν. Θα πουν όχι, θα θέσουν νέα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

–      Από το 22 προκύπτει ότι το ΔΝΤ αναμένει οι ευρωπαίοι να επιμείνουν σε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα: 22.ΤόμσενΘα σου πω πώς θα καταλήξει. Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν να χαμηλώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πούμε ότι αυτό δεν βγάζει νόημα.

–       Από το 38 είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι αντίθετα με το ΔΝΤ επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να το μειώσει στο 1,5%, ότι οι ευρωπαίοι του κ. Τσίπρα θα αρνηθούν και θα ζητήσουν και νέα μέτρα:   38.Τόμσεν:  Θέλω να πω… θα θέσει όλες τις συνομιλίες που θέλει, αλλά ξέρω τι θα συμβεί. Θα πάμε στο Euroworking Group και θα πω στο Eurogroup ότι “δε φτάνει στο 3,5 και δε θα προχωρήσουμε, εκτός αν οι Ευρωπαίοι ελαττώσουν τους στόχους τους στο 1,5”. Δεν πρόκειται να το κάνουν. Θα πουν όχι, θα θέσουν νέα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

–       Από το 42 είναι προφανές ότι το ΔΝΤ προβλέπει να ζητήσουν οι ευρωπαίοι ακόμα σκληρότερα μέτρα: 42. Τόμσεν Λοιπόν, ναι μετά θα σε στείλουν πίσω να βρεις ακόμα περισσότερα σκληρά μέτρα και να προσπαθήσεις να βρεις έναν συμβιβασμό. Για αυτό ακριβώς το κάνω έτσι. Ας φτάσουμε στο 2,5, και είμαι σίγουρος ότι θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα από κάποια κράτη-μέλη. Θα πούμε βέβαια, “δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό”, θα πω ότι “πιστεύω πως θα πρέπει να βασίσουμε το πρόγραμμα στο 1,5”, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα μας πιέσουν να πάμε εκεί.

–       Από το 43 είναι προφανές ότι το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να γίνει το πρωτογενές πλεόνασμα, 2,5% από 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι:      43. Βελκουλέσκου Επομένως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάμε πίσω και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το 2,5 και αυτό είναι το πρώτο στάδιο, όπως είπες. Αν δεν φτάσει στο επόμενο στάδιο, δεν είναι αρκετό.

–       Από το 49 προκύπτει ότι για το ΔΝΤ προέχον θέμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους και ότι οι αλλαγές για τις συντάξεις, τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, τους μισθούς καιν άλλους φόρους,  έγιναν με κοινή συμφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων, σύμφωνα προφανώς με την κατωτέρω (και στα αγγλικά στα 1ο συνημμένο) «σωτήρια» συμφωνία του κ. Τσίπρα το 2015:      49 Βελκουλέσκου.  Ναι, όχι, κατάλαβα. Τους το είπαμε, είναι πολύ ξεκάθαρο τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, αλλά είναι πολύ απλό, είναι η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, το ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος, και κάποιος φόρος κατανάλωσης… Αλλά σε κάθε ένα από αυτά έχουμε ανοιχτά σοβαρά πολιτικά θέματα, που αφορούν στους Έλληνες. Και το άλλο ζήτημα είναι για την Ανάλυση Βιωσιμότητας ΧΡΕΟΥΣ (DSA).

–       Από το 54 προκύπτει ότι το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση του χρέους και αυτό η Γκαιμπελική προπαγάνδα το ονόμασε  εκβιασμό της Μέρκελ τους: Τόμσεν:  54 Αυτή είναι η μία πιθανότητα. Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε «Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;». Αυτό είναι πραγματικά το θέμα

–       Από το 55 προκύπτει ότι είναι έκπληκτη γιατί δεν έγινε η ελάφρυνση τού χρέους για το καλό των Ελλήνων:    55.  Βελκουλέσκου: Σωστά. Πότε θα συμβεί; Δεν ξέρω, είμαι έκπληκτος που δεν έχει συμβεί ακόμα. Θα ήθελα, για το καλό των Ελλήνων και όλων των άλλων, θα ήθελα να συμβεί συντομότερα από ότι αργότερα. Ελπίζω να συμβεί με τις συζητήσεις για το χρέος που ξεκινούν στα μέσα Απριλίου.

–       Από το 60 προκύπτει ότι το ΔΝΤ ελπίζει για το καλό των Ελλήνων να βρεθεί μία λύση (όχι 3,5% κτλ):     60 Τόμσεν. Οκ. Δεν ξέρω, θα δούμε. Ελπίζω για το καλό των Ελλήνων ότι θα βρούμε σύντομα μία λύση. Εννοώ, ας το παραδεχθούμε, παιδιά δε θα συμφωνήσετε… αυτές οι συζητήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν… δεν πρόκειται να δεχθούν την οπτική μας. Σωστά. Δεν πρόκειται.

–       Από το 63 προκύπτει οι αλλαγές για τη φορολογία, για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές έγιναν από κοινού, από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους συμφωνα με τη συμφωνία  του κ. Τσίπρα το 2015 (1ο συνημμένο στα αγγλικά και Α κατωτέρω):   63.  Βελκουλέσκου: Δεν πλησιάζουν. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ενέδωσαν… και για τη μεταρρύθμιση για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο.

–       Από το 64 προκύπτει ότι το ΔΝΤ ελπίζει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους για 2,5%,  αντί του 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι:    64. Τόμσεν: Αν καταλήξουν να μας δώσουν το 2.5% και όχι ιστορίες «Μίκι Μάους», θα πρέπει να τους στηρίξουμε.

–       Από το 67 προκύπτει ότι το ΔΝΤ θέλει κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους, πριν γυρίσει στην Ελλάδα:    67. Βελκουλέσκου: Ναι, χρειαζόμαστε μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την ημερομηνία. Πρέπει να το θέσουμε ρητά σε Ευρωπαίους και Έλληνες, πριν πάμε πίσω. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ (Α) ΚΑΙ (Β)

 Α. ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΕΡΣΙ

         List of prior actions – version of 26 June 20 00.pdf. Πιέζοντας το ανωτέρω, οδηγείστε  στο 1Οσυνημμένο και βρίσκετε το τι υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2015, ως εξής:

 1. Πρωτογενές πλεόνασμα,     1, 2, 3,  3,5,  τα έτη 2015, 2016, 2017  και 2018
 2. ΦΠΑ.     Από 1/7/15  επιπλέον 1% του ΑΕΠ. 23% εστιατόρια και παρόμοιε, 13% τρόφιμα, ενέργεια, νερό,  6% φάρμακα, βιβλία, θέατρο
 3. Φορολογικά μέτρα. Αυστηρότητα ορισμού του γεωργού, αύξηση φορολογίας Νομικών προσώπων, 100% προκαταβολή φόρου, κατάργηση επιδοτήσεων για diesel αγροτών, μείωση επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης , αύξηση ΕΝΦΙΑ, μείωση φαρμακευτικής Δαπάνης,  μείωση διαγνωστικών εξετάσεων, μείωση στρατιωτικών δαπανών κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, αναθεώρηση φορολογίας Αγροτών, αύξηση εταιρικού φορολογικού συντελε4στή στο 28% από 26% , επέκταση φόρου πολυτελείας, 30% φόρος για ακαθάριστα έσοδα  τυχερών παιγνιδιών
 4. Συνταξιοδοτικό κτλ.  Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, επικουρικές ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση εισφορών υγείας εργαζομένων από 4% σε 6%
 5. Καταπολέμηση διαφθοράς. Διάφορα με κύριο την ενίσχυση της ΕΛΣΤΑΤ (;;;!!!!!!!!!!)
 6. Φορολογία. Φορολογικά μέτρα καθοριζόμενα επακριβές
 7. ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. Νόμοι για αφερέγγυα νοικοκυριά κτλ
 8. Αγορά εργασίας. Ομαδικές απολύσεις κτλ
 9. Αγορά.   Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, άνοιγμα επαγγελμάτων, ηλεκτρική ενέργεια κτλ
 10. Ιδιωτικοποιήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας θα εγκρίνει σχέδιο ανάπτυξης του περιουσιακού στοιχείου το οποίο θα περιλαμβάνει για την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων υπό HRDF από 31/12/2014  (http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/20150610-financial-statement-hradf-el.pdf , Δ. 1.3. , Στο 2ο συνημμένο. Όλα ΤΑ ΥΠΟ ΕΚΠΟΙΗΣΗ) και το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο.

Για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προσφορών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις κυβερνητικές εκκρεμείς δράσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται,  για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία, από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού (ο ακριβής κατάλογος στο Τεχνικό Μνημόνιο). Αυτός ο κατάλογος των δράσεων που ενημερώνεται τακτικά και η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς δράσεις που υλοποιούνται έγκαιρα.

Η κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει δεσμευτικές ημερομηνίες προσφορά για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη λιμάνια της το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015, και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.

Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει μετοχές του κράτους στον ΟΤΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ.(Παρατήρηση: Για να τις πΆΡΕΙ η Γερμανία και η Ελλάδα να πάψει να έχει τα προβλεπόμενα δικαιώματα βέτο. Αυτό υπέγραψε ο κ. Τσίπρας

Μη αναστρέψιμα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων στους σημερινούς όρους με τον  πλειοδότη που έχει ήδη επιλεγεί.

Β. ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΜΣΕΝ ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ  ΣΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

 1. Τόσμεν: Το γεγονός για το οποίο ανησυχώ είναι ότι θέτουμε μία ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, τη στιγμή που μπορεί να μην έχουμε συμφωνία εντός της Τρόικας για το πώς να συνεχίσουμε.
 2. Βελκουλέσκου: Αλλά Πολ, εσύ το πρότεινες, επομένως είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε σε αυτό.
 3. Τόμσεν: Πώς μπορούμε να το περάσουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;
 4. Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω. Φυσικά δε θέλω να επιστρέψω τόσο σύντομα. Δεν πιστεύω ότι σε δύο εβδομάδες ή σε δέκα ημέρες θα μπορεί να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος από αυτή που βρισκόμαστε τώρα. Αλλά πιστεύω, ότι σε κάθε περίπτωση θα ήμασταν κολλημένοι στην κατάσταση. Και πιστεύω ότι στην επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι αυτό σχεδιάζουν… να έχουν μία καταληκτική ημερομηνία, σωστά; Σχεδιάζουν να τελειώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι τις συνομιλίες της Άνοιξης διότι αυτές οι υποτιθέμενες συνομιλίες θα σημειωθούν μέχρι τις συναντήσεις της Άνοιξης. Επομένως, δεν ξέρω. Νιώθω ότι αυτή η πίεση θα επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο σε εμάς, έτσι… δεν ξέρω. Δεν βλέπω πώς αυτό θα μπορεί να εξελιχθεί, αλλά θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο.
 5. ΤόμσενΑλλά γιατί; Εννοώ, μπορούμε… θα μπορούσαμε να κάνουμε μία ακόμα συνάντηση όπως αυτή που είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουμε πώς να προχωρήσουμε.
 6. Βελκουλέσκου:  Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και μπορούμε να έχουμε ένα ακόμα έγγραφο, αλλά ξέρουμε ότι δε λειτουργεί Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και μετά την επόμενη ημέρα το εγκαταλείπουν. Το είπαμε ξανά και ξέρουμε ότι δεν κάνουν αυτό που λένε. Απλώς δεν λειτουργεί. Για αυτούς όλα υπόκεινται σε αλλαγή, αν οι αρχές το θέλουν.
 7. ΤόμσενΜπορείς να το αλλάξεις ώστε να μην έχει συγκεκριμένη ημερομηνία; Φερ’ ειπείν αρχές Απριλίου;
 8. ΒελκουλέσκουΑυτό θα είναι καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε (Πάσχα Καθολικών)
 9. Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν ήδη αφήσει να φύγεις, άρα… χαχαχα (γελάει)
 10. Βελκουλέσκου: Πιστεύω Πολ ότι πρέπει να το συζητήσεις (με ανθρώπους) στο δικό σου επίπεδο. Εννοώ ότι θα επανέλθει… πιστεύω… Δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποφύγουμε σε αυτό το σημείο.
 11. ΤόμσενΕννοείς να επιστρέψουμε;
 12. Βελκουλέσκου:Ναι.
 13. ΠέτροβαΠολ, πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για τη συμφωνία στο 2,5% γιατί δεν «περνάει» από την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, πιστεύω ότι στις 2 Απριλίου θα είναι καλά. Αλλά, από τη δική σου πλευρά, η επιστροφή σε εκείνη την ημερομηνία θα είναι πραγματικά μία καταστροφή.
 14. ΤόμσενΛοιπόν, ρίξε την ευθύνη σε εμένα, εντάξει. Πότε θέλουν να ολοκληρωθεί η αποστολή;
 15. ΒελκουλέσκουΘέλουν να τελειώσουν ιδανικά μέχρι τις 8 Απριλίου, άρα μία εβδομάδα. Είτε μέχρι τις 12 ή 13. Θυμήσου ότι στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να γίνει η συνάντηση της Washington Group για το χρέος στο πλαίσιο του Euroworking Group και μετά…
 16. Τόμσεν:Άρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσεις μέχρι τις 6.
 17. ΒελκουλέσκουΌχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο στο Euroworking Group και βασικά χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για το χρέος που θα προετοιμάσει τους υπουργούς για την εβδομάδα που ακολουθεί, όταν σκέφτονται για την 15η και την 16η Απριλίου, στο πλαίσιο των συναντήσεων στην Άνοιξη.Έτσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσουν…
 18. ΤόμσενΝαι, αλλά οι συναντήσεις της Άνοιξης ξεκινούν στο μέσο της εβδομάδας στις 11. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσεις μέχρι τις 8 ή 9 και να έχεις επιστρέψει ως τότε.
 19. ΒελκουλέσκουΑκριβώς πρέπει να τελειώσουμε μέχρι τις…όχι… τις 11 ή 12 ή κάπου εκεί και μετά να πετάξουμε κατευθείαν για Ουάσιγκτον. Και μπορούμε να τελειώσουμε με μία συμφωνία ή όχι, εννοώ ότι ενδέχεται να καταλήξουμε εκεί που βρισκόμαστε τώρα κατά κάποιο τρόπο. Και, ναι, θα υπάρξει μεγάλη πίεση και θέλουμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε.
 20. Τόσμεν: Για αυτό υπάρχει η εμπλοκή, σωστά;
 21. ΒελκουλέσκουΑκριβώς, σωστά. Για αυτό πρέπει να το έχουμε -συμφωνώ μαζί σου- το συντομότερο δυνατό. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος κατηγορίες εναντίον μας, για τη φορολογία στο εισόδημα και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα, όμως, που δεν είναι ξεκάθαρο σε εμένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή η συζήτηση για το στόχο. 
 22. ΤόμσενΘα σου πω πώς θα καταλήξει. Δεν υπάρχει περίπτωση τα κράτη-μέλη να αποδεχθούν να χαμηλώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πούμε ότι αυτό δεν βγάζει νόημα.
 23. ΒελκουλέσκουΑλλά μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότεινες; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμα και μεσοπρόθεσμα;
 24. Τόμσεν:νμ Ναι, αν οι Ευρωπαίοι πουν ότι ο στόχος είναι αυτός που έχει σημασία για την εκταμίευσή τους για την ελάφρυνση χρέουςαλλά δε θα το πουν αυτό.
 25. Βελκουλέσκου: Το ζήτημα είναι αν θα δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, για το σκοπό του προγράμματος και τους στόχους μας για το σκοπό της ελάφρυνσης χρέους.
 26. ΤόμσενΠερίμενε ένα λεπτό… σίγουρα πρέπει να αποδεχθούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση χρέους. Αλλά αν βγεις θα πεις ότι για αυτό το έτος για παράδειγμα θα καταλήξεις με ένα, ας πούμε, -0,5, -1, ή κάτι τέτοιο;
 27. Βελκουλέσκου….-0,5 ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα.
 28. ΤόμσενΟκ, ας πούμε -0,5 και η Κομισιόν θα πει ότι θα καταλήξει με 0 ή με +0,25 ή ό,τι έχουν.
 29. Βελκουλέσκου:… +0,5
 30. Τόμσεν: Ναι… δεν υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα. Γιατί παίρνουν χρόνο για κάτι που λες ότι δε θα συμβεί
 31. Βελκουλέσκου: Ναι…
 32. Τόμσεν:Άρα το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και εξαρτάται από την ελάφρυνση χρέους… ούτε η ελάφρυνση χρέους δεν έρχεται, γιατί δεν είναι σε τροχιά για να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Αυτό είναι όλο το ζήτημα. Βασικά πρέπει να συμφωνήσουν να θέσουν τους στόχους ΜΑΣ στη βάση τους και μετά να έχουν κάτι με την ελπίδα να το ολοκληρώσουν. 
 33. ΒελκουλέσκουΝαι, σωστά.
 34. Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό.
 35. Βελκουλέσκου:Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό θα συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ θα ορίσει μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη στις 30 αυτού του μήνα
 36. ΤόσμενΤηλεφωνική συνομιλία με ποιον;
 37. ΒελκουλέσκουΝομίζω ότι θα είναι Euroworking Group. Μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την Ελλάδα… για την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.
 38. Τόμσεν: Θέλω να πω… θα θέσει όλες τις συνομιλίες που θέλει, αλλά ξέρω τι θα συμβεί. Θα πάμε στο Euroworking Group και θα πω στο Eurogroup ότι “δε φτάνει στο 3,5 και δε θα προχωρήσουμε,εκτός αν οι Ευρωπαίοι ελαττώσουν τους στόχους τους στο 1,5”. Δεν πρόκειται να το κάνουν. Θα πουν όχι, θα θέσουν νέα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
 39. Βελκουλέσκου: Δεν ξέρω αν θα το πουν, αυτό είναι το ζήτημα. Χρειάζεται να πάρουν θέση σχετικά με το αν πιστεύουν τις προβλέψεις μας ή τις προβλέψεις της Κομισιόν.
 40. ΤόμσενΕίναι ξεκάθαρο ότι θα κρατήσουν την μπάλα στο γήπεδό τους… και θα στείλουν πίσω την αποστολή.
 41. Βελκουλέσκου: Ναι, αλλά θα το κάνουμε; Γιατί, ακόμα και αν συμφωνήσουμε στο 2.5 δεν θα φτάσουμε, εκτός αν συμφωνηθεί ο στόχος.
 42. ΤόμσενΛοιπόν, ναι μετά θα σε στείλουν πίσω να βρεις ακόμα περισσότερα σκληρά μέτρακαι να προσπαθήσεις να βρεις έναν συμβιβασμό. Για αυτό ακριβώς το κάνω έτσι. Ας φτάσουμε στο 2,5, και είμαι σίγουρος ότι θα πιέσουν για περισσότερα μέτρα από κάποια κράτη-μέλη. Θα πούμε βέβαια, “δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό”, θα πω ότι “πιστεύω πως θα πρέπει να βασίσουμε το πρόγραμμα στο 1,5”,αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα μας πιέσουν να πάμε εκεί.
 43. ΒελκουλέσκουΕπομένως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάμε πίσω και να προσπαθήσουμε να πάρουμε το 2,5 και αυτό είναι το πρώτο στάδιο, όπως είπες. Αν δεν φτάσει στο επόμενο στάδιο, δεν είναι αρκετό.
 44. Τόμσεν: Φυσικά, Ντέλια. Δεν μου αρέσει να σας έχω εκεί να περιμένετε παιδιά, αν δεν υπάρχει συμφωνία στο πώς να συνεχίσουμε.
 45. Βελκουλέσκου: Ναι, φυσικά. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτή την κατάσταση.
 46. Τόμσεν: Πρέπει να σκεφτούμε πότε να επιστρέψουμε…. θα πρέπει απλώς να θέσουμε στο τραπέζι τι θέλουμε.
 47. ΒελκουλέσκουΘα έπρεπε.
 48. Τόμσεν: Αντί να περιμένουμε για εκείνους… Δε θα δεχθώ ένα πακέτο μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται.
 49. ΒελκουλέσκουΝαι, όχι, κατάλαβα. Τους το είπαμε, είναι πολύ ξεκάθαρο τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, αλλά είναι πολύ απλό, είναι η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, το ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος, και κάποιος φόρος κατανάλωσης… Αλλά σε κάθε ένα από αυτά έχουμε ανοιχτά σοβαρά πολιτικά θέματα, που αφορούν στους Έλληνες. Και το άλλο ζήτημα είναι για την Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA).
 50. ΤόμσενΔεν ξέρω. Αλλά για αυτό… σκέφτομαι διαφορετικά. Τι είναι αυτό που θα οδηγήσει στη συμφωνία; Στο παρελθόν υπήρχε μία μόνο φορά όταν η απόφαση είχε ληφθεί και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;
 51. ΒελκουλέσκουΣωστά.

Ο «εκβιασμός»….

 1. Τόμσεν: Και είναι πιθανόν αυτό να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit και κάποια στιγμή θα θελήσουν να κάνουν μία διακοπή και να ξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα.
 2. Βελκουλέσκου: Σωστά.
 3. Τόμσεν:  Αυτή είναι η μία πιθανότητα. Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε «Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;». Αυτό είναι πραγματικά το θέμα.
 4. Βελκουλέσκου: μΣωστά. Πότε θα συμβεί; Δεν ξέρω, είμαι έκπληκτη που δεν έχει συμβεί ακόμα. Θα ήθελα, για το καλό των Ελλήνων και όλων των άλλων, θα ήθελα να συμβεί συντομότερα από ότι αργότερα. Ελπίζω να συμβεί με τις συζητήσεις για το χρέος που ξεκινούν στα μέσα Απριλίου.
 5. Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα. Αυτή η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει πολύ χρόνο. Και το τραβάνε ακόμα γιατί δεν βρίσκονται κοντά στο αποτέλεσμα.
 6. ΒελκουλέσκουΣυμφωνώ, χρειάζεται ένα αποτέλεσμα, αλλά δεν ξέρουμε ποιο θα είναι. Αλλά πιστεύω ότι ο Νταισελμπλουμ προσπαθεί να ξεκινήσει τη συζήτηση για το χρέος.
 7. Τόμσεν: Ναι, αλλά ξέρεις η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να κρατήσει για πάντα, μέχρι την καταβολή του Ιουλίου ή μέχρι να αποφασίσουν οι ηγέτες ότι πρέπει να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα κρατήσει για πάντα
 8. ΒελκουλέσκουΝαι. Μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα νωρίτερα. Συμφωνώ.
 9. ΤόμσενΟκ. Δεν ξέρω, θα δούμε. Ελπίζω για το καλό των Ελλήνων ότι θα βρούμε σύντομα μία λύση. Εννοώ, ας το παραδεχθούμε, παιδιά δε θα συμφωνήσετε… αυτές οι συζητήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουνδεν πρόκειται να δεχθούν την οπτική μας. Σωστά. Δεν πρόκειται.
 10. ΒελκουλέσκουΟχι, δεν πρόκειται.
 11. Τόμσεν: Και δεν πλησιάζουν καν. Σωστά;
 12. Βελκουλέσκου: Δεν πλησιάζουν. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ενέδωσαν… καιγια τη μεταρρύθμιση για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο.
 13. ΤόμσενΑν καταλήξουν να μας δώσουν το 2.5% και όχι ιστορίες «Μίκι Μάους», θα πρέπει να τους στηρίξουμε.
 14. Βελκουλέσκου: Συμφωνώ. Υπάρχει το σενάριο ότι πιέζονται αρκετά… Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να ενδώσουν και στα δύο. Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν προτίθεται να συμβιβαστεί, και αυτό είναι πρόβλημα. Κατά κάποιο τρόπο πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη λάθος στρατηγική, γιατί διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν με την ελάχιστη κοινή θέση και δε μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα και η Κομισιόν ξεκινά από αυτό και δεν μπορεί να προχωρήσει. Άρα, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά θέσαμε στους Έλληνες κάτι χειρότερο, θέσαμε στους Έλληνες το ελάχιστο και ήμασταν πρόθυμοι να το συζητήσουμε, και τώρα οι Έλληνες μας λένε «δεν διαπραγματευόμαστε». Συμφωνώ με την ανησυχία σου ότι η ημερομηνία είναι κακή για εμάς γιατί θα κολλήσουμε όπως λες και άρα πρέπει να σκεφτούμε όταν επιστρέψουμε.
 15. Τόμσεν: Το μόνο που με καθησυχάζει είναι ότι δε μπορείς να μείνεις εκεί για πάντα. Θα πρέπει να το ολοκληρώσεις πριν τις συναντήσεις της Άνοιξης.
 16. ΒελκουλέσκουΝαι, χρειαζόμαστε μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την ημερομηνία.Πρέπει να το θέσουμε ρητά σε Ευρωπαίους και Έλληνες, πριν πάμε πίσω. 

 

wikileaks_synthesi_473_355.jpg

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 5 Απριλίου 2016, in ΑΝΑΛΥΣΗ, ΜΠΙΛΛΗΣ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, SOS SOS SOS SOS, Uncategorized, WikiLeaks. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: