Δώρο Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες μέσω ομολόγων EFSF

Δώρο Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες μέσω ομολόγων EFSFΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τα ομολόγα έκδοσης EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι το 30% κάθε έκδοσης. Η απόφαση του Σούπερ Μάριο συνιστά έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση από την οποία οι τράπεζες, μπορούν να κερδίσουν, μέσω της πώλησης των ομολόγων, 800 – 1 δισ. ευρώ καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους.

Παράλληλα, κέρδη θα έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα και από τις υπεραξίες που θα καταγράψουν λόγω της πώλησης των χρεογράφων σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της απόκτησής τους. Σημειώνεται ότι ………..

 

το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώκαι επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει το 25% των συγκεκριμένων ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες αν και ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη του στις 10 Μαρτίου είχε πει πως θα είναι επιλέξιμα το 50%. Να σημειωθεί ότι από την απόφαση της ΕΚΤεξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ ευρώ για τις τράπεζες.

Η Πειραιώς κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ, η Εθνική κατέχει ομόλογα ύψους 9,08 δισ. ευρώ, η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. ευρώ και η Alpha Bank έχει ομόλογα αξίας 4,1 δισ. ευρώ. Από τα εν λόγω ομόλογα αξίας 37 δισ. ευρώ περίπου οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν 11,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.
sofokleousin
Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 15 Απριλίου 2016, in ΝΤΡΑΓΚΙ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: