ΑΦΟΥ «ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ» ΑΝΑΨΕ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ»

Πράσινο φως από EWG για αξιολόγησηΘετικά αναμένονται τα νέα από το σημερινόEuroWorking Group καθώς τα τεχνικά κλιμάκια φαίνεται πως έχουν λάβει την εισήγηση από τους Θεσμούς για επικαιροποίηση των επιμέρους συμφωνιών σε τεχνικό επίπεδο. Επί τάπητος βρίσκονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν το σκέλος της αξιολόγησης για τα 5,8 δισ ευρώ και τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης. Συγκεκριμένα, παρουσία του Γ. Χουλιαράκη σήμερα, στο EWG θα «κλειδώσει» το τελευταίο πακέτο συμφωνημένων μέτρων από πέρσι τα οποία θα νομοθετηθούν άμεσα, ενώ η συζήτηση θα περιστραφεί και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφίσει πριν από τη σύγκληση του Eurogroup στις 24 Μαΐου όλα τα ……….

προαπαιτούμενα μέτρα για να κλείσει ο έλεγχος. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ που αφορούν την αύξηση έμμεσων φόρων και την περιστολή της μισθολογικής δαπάνης. Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν έως και το 2018 για να διασφαλίσουν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Από την άλλη πλευρά στο σκέλος που αφορά την υπόθεση του χρέους, ακόμα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αφενός γιατί οι διαφωνίες με το ΔΝΤ δεν έχουν επιλυθεί αφετέρου γιατί προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όμως θα γίνει η κατάλληλη προεργασία, όπως έχει συμφωνηθεί από το τελευταίο Eurogroup.

Διάφορα είναι τα σενάρια που διακινούνται για τους τρόπους κατά τον οποίο μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους καθώς ακόμα και το Βερολίνο πια συζητά δημοσίως για αυτό ασχέτως αν το οριοθετεί το 2018 για να ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών. «Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχόμενη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε μέτρα σχετικά με το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Γέγκερ.

Στο εσωτερικό, φαίνεται πως το κλίμα αλλάζει – βραχυπρόθεσμα όμως – μετά από μακρά περίοδος πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας με την κυβέρνηση να πιέζει προς την τελική λύση όσον αφορά την αξιολόγησση με σκοπό να κλείσει ένα κύκλος παρατεταμένης ύφεσης. Στόχος είναι η αλλαγή του κλίματος προσδοκώντας την άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας. Οι προκλήσεις όμως είναι μεγάλες κάτι που θ’ αποτυπωθεί το επόμενο εξάμηνο από τις έξτρα επιβαρύνσεις σε νοικοκυρία και πραγματική οικονομία.

 

info by sofokleousin

Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 12 Μαΐου 2016, in ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: