Τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα αναγκάζονται να επιστρέψουν επείγοντος και να συνεχίσουν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Συρία

Βαλεντίνος Βασιλέσκου στο Réseau International (Γαλλία)

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αεροναυπηγική τεχνολογία στο επίπεδο εκείνης των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, τα ρωσικά βομβαρδιστικά ήταν πολύ αποτελεσματικά στην εκστρατεία τους για 5-6 μήνες στη Συρία. Ένας από τους στόχους, ήταν να προσελκύσει μαζικές παραγγελίες ρωσικών όπλων, και έχει επιτευχθεί [1].

Ωστόσο, μετά τη συμφωνία Ρωσία – Ηνωμένες Πολιτείες για παύση των εχθροπραξιών στις 27 Φεβρουαρίου 2015, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει την απόσυρση των 46 από τα 54-56 ρωσικά αεροσκάφη Su-24, Su-25,SU- 30, Su-34 και Su-35 που είχαν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση τουHmeymim στη Συρία. Η απόσυρση των ρωσικών βομβαρδιστικών ήταν άστοχη και η απουσία τους ήταν έντονα αισθητή από το Συριακό Αραβικό στρατό ο οποίος, μετά την κατάκτηση της Παλμύρας, δεν είχε ποτέ τη δύναμη να συνεχίσει την επίθεση εναντίον του ισλαμικού κράτους, στη Ράκα και το Ντέιρ αλ-Ζορ. [2] Χωρίς αεροπορική υποστήριξη, ο Συριακός Αραβικός στρατός έχει…………

υποστεί σοβαρές απώλειες έναντι του Μετώπου Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) στην περιοχή του Χαλεπίου.

Επιπλέον, σε διάστημα ενός μηνός, η συριακή Πολεμική Αεροπορία έχασε τρία μαχητικά αεροσκάφη (MiG-21, MiG-23 και Su-22), που καταρρίφτηκαν στη βόρεια Συρία από τα φορητά έδαφος-αέρα που εισήχθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα από τους ισλαμιστές μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός. Για το λόγο αυτό, η συριακή πολεμική αεροπορία δεν υπερβαίνει κατ ‘ανώτατο όριο 10 ισλαμιστικούς στόχους σε μια μέρα, ο οποίος είναι ανεπαρκής για να επιτρέψει στις συριακές χερσαίες δυνάμεις να λάβουν πιο επιθετικά μέτρα. Ο Συριακός Αραβικός στρατός βρίσκεται σε μια ευαίσθητη κατάσταση, και όμως ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να δράσει κατά της διαταγής του Πούτιν και να φέρει πίσω τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα που αποσύρθηκαν από τη Συρία. Δεν φαίνεται επίσης ότι η πρόταση του αρχηγού των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας, πτέραρχος Βίκτορ Μπονταρέφ, να δοκιμαστούν τα νέα αεροσκάφη Yak-130 στη Συρία σε αποστολές επίθεσης στο έδαφος, έχει γίνει αποδεκτή από τον Πούτιν [3] .

Η μόνη εναλλακτική λύση που έχει στεφτεί με επιτυχία υπήρξε η ανάπτυξη του μοναδικού ρωσικού αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνετσόφ στη Μεσόγειο Θάλασσα, πλησίον της συριακής ακτής. Το πρόβλημα είναι ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο, που εισήλθε το 2015 σε φάση επισκευής και εκσυγχρονισμού στα ναυπηγεία Sevmaş στο Severodvinsk, προγραμματίστηκε να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2016. Η αναβάθμιση σημαίνει να προσαρμοστεί το αεροπλανοφόρο να λειτουργήσει με το νέο MiG-29 Κ / KUB, αντί του παλαιού αεροσκάφους Su-33. Οι πιλότοι του αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνετσόφ εκπαιδεύτηκαν πέρυσι για απογείωση/ προσγείωση του MiG-29 Κ / KUB σε ειδικά εξοπλισμένους διάδρομους (Nitka), που αναπαραγάγουν τις συνθήκες του καταστρώματος  του αεροπλανοφόρου, στο Σάκι ( Yevpatoriya – vestul Κριμέα) και στο Yeisk (στις ακτές της θάλασσας του Αζόφ).

 

Το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνετσόφ (Σχέδιο 1143), που κινείται με αεριοστροβίλους, έχει εκτόπισμα 65.000 τόνους, και καθελκύθηκε τον Δεκέμβριο του 1990 από τα ναυπηγεία Νο 444 νότια του Nikolaev, στην σοβιετική ουκρανική λαϊκή δημοκρατία. Είχε σχεδιαστεί για να επιβιβάσει 52 έως 55 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ο Ναύαρχος Κουζνετσόφ είναι εξοπλισμένο με 8 συστήματαπυροβολικού AA τύπου AK-630 (2x30mm), 18 εκτοξευτές πυραύλων  AA τύπου3K95 Kinzhal, 12 εκτοξευτές πυραύλων  θάλασσα-θαλασσα P-700 Granit (620χιλιόμετρα εμβέλειας, ταχύτητα Mach 2,5) και δύο εκτοξευτές πυραύλων αντι-υποβρύχιων UDAW-1.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης των επισκευών του αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνετσόφ επισπεύσθηκε για την 1η Ιουλίου 2016. Για το λόγο αυτό, το αεροπλανοφόρο θα φέρει όχι μόνο τα MiG-29 Κ / KUB, αλλά και θα διατηρήσει ορισμένα αεροσκάφηSu -33. Η νέα διαμόρφωση του θα συμπεριλαμβάνει 12 αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου Su-33,  28 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων MiG  29 Κ / KUB, 4 εκπαιδευτικά αεροπλάνα και επίγειας επίθεσης Su-25UTG / UBP και 8 ελικόπτερα του ανθυποβρυχιακού πολέμου Ka- 27.

Τα αεροσκάφη Su-33 και MiG-29 Κ / KUB που απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνετσόφ, δεν μπορούν παρά να οπλιστούν με το 30-40% της μέγιστης σχεδιασμένης ποσότητας όπλων και καυσίμων (6-9 t). Ωστόσο, ο περιορισμός αυτός δεν τους εμποδίζει από το να παρέχουν το ίδιο αποτέλεσμα στους στόχους με τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα Su-24 και Su-34 που επιχειρούσαν στη Συρία. Πράγματι, τα αεροσκάφη Su-24 και Su-34 έφεραν το καθένα δύο βόμβες ΚΑΒ-250 S / LG 250 kg ή ΚΑΒ-500 L / Kr των 500 kg ή ΚΑΒ-1500 L / Kr, όλες κατευθυνόμενες από λέιζερ, κάμερα ή GPS, ή δύο πυραύλους αέρος-εδάφους τύπου Kh-29 L / T και T Kh-25, κατευθυνόμενους από laser ή κάμερα. [2]. Σχεδιασμένα για αποστολές αναχέτησης, τα Su-33 καιMiG-29 Κ / KUB θα φέρουν επιπλέον πυραύλους αέρος-αέρος μικρής και μεσαίας εμβέλειας.

 

Το μικρό ρωσικό αεροπλανοφόρο είναι επαρκές για να χτυπήσει τους Σύρους ισλαμιστές οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν, με το ίδιο αποτέλεσμα από ένα από τα 11 πυρηνικά αμερικανικά αεροπλανοφόρα που έχουν εκτόπισμα πάνω από 100 000 t με περισσότερα από 78 αεροπλάνα (F / A-18E / F, EA-18G, Ε-2), και 12 ελικόπτερα SH-60F.
Το Ναύαρχος Κουζνετσόφ δεν είναι το μόνο αεροπλανοφόρο στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν τα MiG-29 Κ / KUB. Το πρώην ρωσικό αεροπλανοφόρο AdmiralGorskov, με εκτόπισμα 43.000 τόνους, ανακατασκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία του Severodvinsk, και παραδόθηκε στα στελέχη του ινδικού ναυτικού το 2014 με το όνομα Vikramaditya. Φέρνει μόνο 36 αεροσκάφη: 26MiG-29 Κ / KUB και 10 ελικόπτερα Kamov Ka-28/31.

Valentin Vasilescu

Μετάφραση ρουμανικά-γαλλικά: Avic –  Réseau International

Μετάφραση γαλλικά-ελληνικά: κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά.

[1]. Quels étaient les objectifs annexes de la Russie en Syrie ? (http://reseauinternational.net/quels-etaient-les-objectifs-annexes-de-la-russie-en-syrie/ ).

[2]. Les opérations de l’armée arabe syrienne après la libération de Palmyre (http://reseauinternational.net/les-operations-de-larmee-syrienne-apres-la-liberation-de-palmyre/).

[3].  Des avions YAK-130 russes en Syrie ? (http://reseauinternational.net/des-avions-yak-130-russes-en-syrie/ ).

 

http://reseauinternational.net

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 12 Μαΐου 2016, in ISIS, ΡΩΣΙΑ, ΣΥΡΙΑ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: