Αντιπρόεδρος Κομισιόν:Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τους φόρους. Εμείς θέλαμε μείωση των δαπανών

Αντιπρόεδρος Κομισιόν:Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τους φόρους. Εμείς θέλαμε μείωση των δαπανώνΑπέκλεισε το κούρεμα του ελληνικού χρέους

«Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση είχε τονιστεί ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, που τελικά επέλεξε η κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή ……….

 

προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Βέβαια, έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Κομισιόν δεν βάζει προθεσμία στην αξιολόγηση, ενώ, όσον αφορά στο χρέος, σημείωσε πως η Επιτροπή έχει προτείνει τα σχετικά μέτρα να κινηθούν σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σίγουρα, αποκλείοντας το «κούρεμα».

«Τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της περιόδου χάριτος, αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες. Αυτή τη στιγμή συζητείται το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και κάλυψης των ελλειμμάτων στο 15% του ΑΕΠ, αλλά οι δανειστές πρέπει να αποφασίσουν αν αυτό είναι αποδεκτό».

Παράλληλα, τόνισε ότι από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η συμφωνία για το χρέος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να μεταφερθεί στα εθνικά κοινοβούλια, καθώς πολλά εξ αυτών επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι ισότιμος εταίρος στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, τονίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι όρος για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Έτσι το χρέος δεν είναι νομικά συνδεδεμένο αλλά συνδεδεμένο με το συνολικό πακέτο».

Όσον αφορά στο πόσο φιλική είναι η Ελλάδα στις επενδύσεις, σημείωσε ότι πρέπει να επέλθει η οικονομική σταθερότητα, ενώ τόνισε ότι προϋπόθεση για να επιστρέψει η ανάπτυξη είναι το πρόγραμμα να μείνει εντός τροχιάς και η κυβέρνηση να κάνει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σχετικά με την τήρηση των μέτρων, είπε ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία και να βάλουν πάλι την οικονομία στον σωστό δρόμο».

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε και στις διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις τους στην οικονομία ήταν πολύ αρνητικές. «Τα μέτρα είναι πολύ περισσότερα τώρα από το αν ολοκληρωνόταν η δεύτερη αξιολόγηση. Μπορείτε να δείτε ποιες ήταν οι ανεκπλήρωτες προϋποθέσεις, πόσο κοντά βρίσκονταν στους δημοσιονομικούς στόχους τότε και ποιο είναι το πακέτο μέτρων τώρα».

 

http://www.star.gr/

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 15 Μαΐου 2016, in ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: