Τι αλλάζει και τι όχι σε ειδικά μισθολόγια, ΕΚΑΣ, ΕΝΦΙΑ

Τέσσερις τροπολογίες κατατέθηκαν από την κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης και αφορούν στα ανοικτά θέματα της πρώτης αξιολόγησης, προκειμένου να δοθεί η συγκατάθεση των δανειστών για την εκταμίευση – έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου – της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Το περιεχόμενο των τροπολογιών:…………

 

  • Ειδικά μισθολόγια: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξειδικευθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.
  • ΕΚΑΣ: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται ανά έτος, θα αναπροσαρμόζονται τα ποσά για τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τα ποσά του επιδόματος. Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για κάθε έτος θα γίνονται το αργότερο έως το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, προκειμένου από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μην χορηγείται ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σωρευτική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ από την αναπροσαρμογή, θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2017, σε 808 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2018 και σε 853 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2019. Από την 1/1/2020 το ΕΚΑΣ καταργείται. Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά 80.000 συνταξιούχοι.
  • Κόφτης δαπανών: Η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς στις περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, αλλά αυτή οφείλεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους, με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, με την τροπολογία, η φράση στον πρόσφατο νόμο «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αντικαθίσταται από τη φράση «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».
  • ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).
  • ΕΦΑΠΑΞ: Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει σειρά αλλαγών, κυρίως νομοτεχνικού χαρακτήρα, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με κυριότερες την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολουμένους, που οδηγεί σε μεγαλύτερη από την αρχικώς προβλεπόμενη περικοπή της παροχής, καθώς και την αποσαφήνιση ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για το οικογενειακό επίδομα στο Δημόσιο σε όσους λάβουν σύνταξη με βάση το νέο ασφαλιστικό.
  • ΑΔΜΗΕ: Καθίσταται ασφυκτικότερο το χρονοδιάγραμμα για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ. Ορίζεται ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να προσλάβει εκτιμητή εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και να έχει ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία εντός 4 (αντί 5) μηνών.

PRESSGR

Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 2 Ιουνίου 2016, in ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ, ΧΟΥΝΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: