ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ..ΝΑΙ ΣΥΜΠΡΑΤΩ!»

Ανοικτός σε ενδεχόμενη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε μέσα από τον Αlpha 989 ο επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς», Φώτης Κουβέλης.

«Είμαστε σε επαφή αλλά δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο»,είπε τασσόμενος υπέρ ενός προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως θέλει να επιτύχει η προοδευτική διακυβέρνηση.

«Παρά τις διαφωνίες του παρελθόντος, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πέρυσι το καλοκαίρι στροφή στον ρεαλισμό με την καθοριστική και στρατηγική επιλογή του να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κος Κουβέλης.

 «Δεν θα επιθυμούσα να ήμουν ένας ΠτΔ που οι μισοί να μην τον θέλουν», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Έπραξα αυτό που μου υπαγόρευε η πολιτική μου συνείδηση με δημοκρατική ευαισθησία», εξήγησε ο κος Κουβέλης.

Για την συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε», είπε πως «η ΝΔ μετέχει με οργανωμένο τρόπο. Είναι εξαιρετικά υποκριτικό», σχολίασε ο Φώτης Κουβέλης, που χαρακτήρισεαπαράδεκτη κίνηση την αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση στη Βουλή για τις offshore.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κου Κουβέλη:………….

 

 Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κος Κουβέλης είπε ότι «οι διαφωνίες μου με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και υπαρκτές και μεγάλες. Δεν συμφωνούσα με τις μονομερείς ενέργειες. Δεν είχα συμφωνήσει ποτέ στο «σκίζουμε» το μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα λέει «σταδιακός απεγκλωβισμός από το μνημόνιο». Το προηγούμενο καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ρεαλισμό. Αυτό, αν θέλεις να κάνεις πολιτική χωρίς εμμονές, πρέπει να πεις ότι η στροφή από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικό στοιχείο».

 

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ιδίου στην κυβέρνηση είπε πως«δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο. Το γεγονός ότι έχω καλή σχέση με τον πρωθυπουργό είναι ακριβές. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με κάλεσε στο Μαξίμου με έναν εξαιρετικά δημόσιο τρόπο. Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις. Υπήρξαν και 1-2 τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά τίποτα πέραν αυτού».

  

Για την «Ενωτική Κίνηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» της οποίας είναι επικεφαλής είπε πως «αριθμεί πάνω από 2000 μέλη σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να επιτύχει η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Ξέρουμε ότι αυτή την ώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο νεοφιλελεύθερος και ο προοδευτικός, κορμός του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρήσεις και αντιρρήσεις για κάποια πράγματα έχουμε, αλλά αυτό δεν μας απομακρύνει από την παραδοχή ότι πρέπει να επιτύχει η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Έχω απομακρυνθεί από την σχολή της προσωποποιημένης πολιτικής συμπεριφοράς».

 Για τη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» είπε πως «η αξιολόγηση αυτής της συγκέντρωσης είναι πολιτικού χαρακτήρα. Οι όποιοι αφορισμοί δεν εξυπηρετούν την αναγνώριση τους δικαιώματος για διαμαρτυρία (για δηλώσεις κατά #paraitithite) και αντίθετη άποψη σε όσους βρίσκονται στην κυβέρνηση. Φορτίζει.

 Δεν μπορώ να αποκλείσω ακραίες εκδηλώσεις που μπορεί να υπάρξουν. Εύχομαι να μην υπάρξουν εκδηλώσεις που προσβάλουν το δικαίωμα συνέρχεστε. Εγώ δεν ανησυχώ από αυτή την συγκέντρωση με το σύνθημα #paraitithite.

 Αυτοί που συνέρχονται, συνέρχονται για να διαδηλώσουν χωρίς επιρροή από την αντιπολίτευση; Προφανέστατα υπάρχει και η έμμεση παρουσίαση της αντιπολίτευσης στην εκδήλωση αυτή. Η πόλωση είναι παρούσα, μία πόλωση που δεν εξυπηρετεί την δημοκρατική ευρυθμία. Λίγο πιο εκεί είναι η προσωπική μου παραδοχή ότι η πόλωση δεν εξυπηρετεί το ζητούμενο, να μπορέσει η χώρα να φύγει από το σκοτεινό τούνελ.

 Στο στοιχείο της πόλωσης μετέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας γίνει η συγκέντρωση και ας καταγράψουμε όλοι τα στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση την πορεία για την έξοδο από τα αδιέξοδα».

 

Διαφώνησε, επίσης, κατηγορηματικά με την αποχώρηση της Ν.Δ. (από την συζήτηση για τις offshore). «Αφήνει περιθώρια ποικίλων ερμηνειών, ότι κάποιοι θέλουν να καλυφθούν και κάποιοι δυσκολεύονται από την ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά.

Για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είπε πως «το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί, μια αναθεώρηση του Συντάγματος θα δικαιολογείται για μια προοδευτικού χαρακτήρα αναθεώρηση. Υπάρχουν οι πλειοψηφίες στη Βουλή για την διαμόρφωση στοιχείων προοδευτικού χαρακτήρα αναθεώρησης του Συντάγματος».

 

Για την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό ο κος Κουβέλης είπε πως«ηχεί βαθιά δημοκρατικό να εκλέγει ο λαός απευθείας ΠτΔ όμως έτσι έχουμε μεταβολή του πολιτεύματός μας. Δεν μπορείς να εκλέγεις ΠτΔ από τον λαό και να μην του δίνεις τις αρμοδιότητες (που συνάδουν) με τον τρόπο εκλογής του.

 

Με την συνταγματική μεταρρύθμιση το ‘84-‘85 έφυγαν όλες οι αρμοδιότητες από τον ΠτΔ και μετακινήθηκε το εκλογικό μας σύστημα σε πρωθυπουργικό μοντέλο. Αυτή η μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων από τα χέρια του ΠτΔ στην κυβέρνηση διασάλευσε μία ισορροπία που θα έπρεπε να υπάρχει. Δεν πρέπει να μεταβληθεί ο τρόπος ανάδειξης του ΠτΔ. Είναι δυνατόν το Σύνταγμα να προβλέψει αρμοδιότητες που θα δοθούν και πάλι στον ΠτΔ ώστε να έχει τις δικές του αρμοδιότητες χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που θέλει την κυβέρνηση να διαμορφώνει το πολιτικό αποτέλεσμα στην ασκούμενη -με την ευρύτητα του όρου- πολιτική.

 

Με βάση τις υπάρχουσες συνταγματικές διατάξεις δεν είναι ευκαιρείς η αλλαγή αυτής της διάταξης (για εκλογή ΠτΔ).

 

Εκείνο που πρέπει να υπάρξει είναι ότι δεν πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα αναφορικά με την εκλογή του ΠτΔ όμως πρέπει να δοθούν κάποιες αρμοδιότητες στον ΠτΔ».

 

 

Για τη στάση που κράτησε ο ίδιος στην τελευταία εκλογή ΠτΔ, εξήγησε πως «όταν είχε αρχίσει να συζητείται το όνομά μου ως ΠτΔ λίγο μετά έγινε το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Με δική μου πρόταση είπα ότι δεν θα συμπράξουμε στην εκλογή του ΠτΔ γιατί θέλουμε να αλλάξει σελίδα ο τόπος, να πάει η χώρα σε εκλογές. Είχα απόλυτο σεβασμό σε αυτό που έβλεπα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ήθελε η ελληνική κοινωνία να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Ο ελληνικός λαός πλειοψηφικά δεν ήθελε να υπάρξει η παρούσα κατάσταση και να πάμε σε εκλογές.

Δεν θα ήθελα να είμαι ΠτΔ που ο μισός κόσμος να τον θέλει και ο μισός να μην τον θέλει. Είχα υποχρέωση να ενεργήσω με τον τρόπο που ενήργησα».

 

 

Για τον κο Προκόπη Παυλόπουλο ο κος Κουβέλης είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα έχουμε έναν καλό ΠτΔ που από κάποιους δέχεται αμφισβητήσεις και επιθέσεις, όταν έχω την εντύπωση ότι κάνει πολύ καλά τα καθήκοντά του. Οι  συσκέψεις υπό τον ΠτΔ δεν είναι καν στην αρμοδιότητα του ΠτΔ. Από το Σύνταγμα δεν έχει την δυνατότητα να υποχρεώσει θεσμικά τους πολιτικούς αρχηγούς να συνέλθουν επειδή η χώρα κινδυνεύει».

 

 

Χαρακτήρισε «άδικη» την κριτική και τη δήλωση του Δημήτρη Χατζησωκράτη προς το πρόσωπό του και απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω.

 

 

Για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση εξήγησε πως«όταν στηρίξαμε την κυβέρνηση το 2012 το κάναμε παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε ψηφίσει κανένα μνημόνιο, δεν είχαμε συμφωνήσει για όλα τα προηγούμενα που αποτελούσαν την ασκούμενη πολιτική και είναι υπεύθυνα για την κατάσταση που βρέθηκε ο τόπος, είπαμε όμως ότι η χώρα ήταν με το 1 ½ πόδι έξω από την Ευρωζώνη και την επιστροφή της χώρας σε ένα δύσκολο παρελθόν. Κάναμε προγραμματική συμφωνία που δεν ετηρήθη.  Επτά- οκτώ μήνες μετά αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση. Όχι μόνο για την ΕΡΤ αλλά γιατί δεν έγινε σεβαστή η προγραμματική συμφωνία».

 

Αναφερόμενος στη στάση Σαμαρά-Βενιζέλου προς το πρόσωπό του είπε «(με εκτίμησαν ως χειραγωγήσιμο) αλλά έκαναν λάθος. Με υποτίμησαν.  Στην Ευρώπη έλεγαν «μα είναι και η Αριστερά μέσα», «μα είναι και ο Κουβέλης μέσα». Αυτό διαμόρφωνε συγκεκριμένες συνθήκες. Ήταν χρήσιμη η παρουσία της Αριστεράς τότε στην κυβέρνηση. Συνέτρεξαν κάποια πράγματα που δεν επέτρεπαν να είμαστε τότε στην κυβέρνηση».  

 

 

 

Χαρακτήρισε «πρωτοφανέρωτα πράγματα» αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο κόσμο της Δικαιοσύνης. Εκτίμησε όμως ότι «κάνει εξαιρετική δουλειά ο Υπ. Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος. Τα νομοθετήματά του είναι εξαιρετικά».

 

 

Για την φορολογική πολιτική ο κος Κουβέλης είπε πως «υπάρχει η υποχρέωση της πολιτικής ο καθένας να εισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Τα φορολογικά βάρη πρέπει να έχουν κατανομή ανάλογα με τις δυνατότητες των πολιτών. Να δεις τους κοινωνικά αδύνατους, τους ανέργους. Υποχρέωση της πολιτικής είναι να ρίξει το βάρος και να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους».

 

 

«Προφανώς και υπάρχει χρώμα στην ασκούμενη πολιτική. Τώρα συζητείται ο αναπτυξιακός νόμος, να στηρίξει την μικρομεσαία επιχείρηση. Η Ν.Δ. λέει προτεραιότητα να είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Κορμός της όποιας οικονομικής ανάπτυξης είναι η μικρομεσαία επιχείρηση», τόνισε.

 

Για το Υπερταμείο είπε  χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποτελεί αντισυνταγματική ρύθμιση η λειτουργία ενός υπερταμείου όταν συγκροτείται και από πρόσωπα από την Ελλάδα, είναι παρόν ο έλεγχος και όταν αποσκοπεί στο να γίνει διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Το ΤΑΙΠΕΔ τί ήταν; Να μην πω αυτό που πιστεύω; Ήταν αντισυνταγματικό ότι τότε είχε επιλεγεί πίσω από την πλάτη μου η μικρή και η μεγάλη ΔΕΗ όταν είχαμε συμφωνήσει (το 2012) ότι δεν θα εκποιήσουμε ούτε το δίκτυο διανομής ούτε το δίκτυο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας».

 

 

 

Δείτε και Ακούστε τη συνέντευξη:

Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 15 Ιουνίου 2016, in ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: