Μετατάξεις, μεταθέσεις-εξπρές και μισθολογικές αλλαγές στο Δημόσιο

 Μετατάξεις, μεταθέσεις-εξπρές και μισθολογικές αλλαγές στο ΔημόσιοΣαρωτικό κύμα εθελοντικών μετατάξεων  και μετακινήσεων  δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν το νέο νομοσχέδιο για την κινητικότητα, που πρόκειται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, με προοπτική να ψηφισθεί  εντός του Ιουνίου. Παράλληλα, με Προεδρικό Διάταγμα που πρόκειται να εκδοθεί εντός των ημερών επέρχονται μεγάλες αλλαγές στη βαθμολογική κατάταξη και στις αποδοχές δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αναγνωρίζονται μέχρι 7 χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

Με τις νέες διατάξεις απλουστεύονται οι διαδικασίες μετατάξεων- μετακινήσεων, οι οποίες θα ολοκληρώνονται μέσα σε 4 μήνες, με δύο μόνο υπογραφές (από τους φορείς  προέλευσης- υποδοχής) και με μία διοικητική πράξη (Κοινή Υπουργική Απόφαση).

Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή τους θα αλλάξει η  συνολική εικόνα, η λειτουργία  και η ……..

 

αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και θα γίνει ορθολογικότερη κατανομή ανθρώπινου δυναμικού.  Κενές θέσεις θα καλυφθούν με μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό, χωρίς να προκύψει δημοσιονομική επιβάρυνση.

Οι μετακινήσεις-μετατάξεις θα γίνουν εθελοντικάκαι δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι θα μπορέσουν να μετατεθούν  σε θέσεις  και στον τόπο επιλογής τους.

Χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις

Μέχρι σήμερα για να ολοκληρωθεί μία απόσπαση ή μετάταξη απαιτούνταν δεκάδες υπογραφές από τις διοικητικές υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.  Ο συνήθης χρόνος ολοκλήρωσης ήταν κατά μέσο όρο 18 μήνες, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην υπάρχει  ανάγκη κάλυψης της συγκεκριμένης θέσης όταν ολοκληρωνόταν η μετακίνηση

Κατά τις  εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,  με την εκκίνηση της διαδικασίας στις αρχές του επόμενου έτους θα υπάρξει  σαρωτικό κύμα εθελοντικών μετατάξεων από την Αττική προς την περιφέρεια, καθώς αρκετοί υπάλληλοι επιθυμούν να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους με στόχο να μειώσουν το κόστος διαβίωσης

 Οι καινοτομίες

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», οι καινοτομίες που θα επιφέρει ο νέος νόμος είναι οι εξής:

1.  Επιταχύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των μετακινήσεων και καθορίζεται χρονικό όριο έως και 4 μήνες για τις μετατάξεις και έως και 3 μήνες για τις αποσπάσεις.

2. Η διαδικασία των μετατάξεων θα πραγματοποιείται πλέον με δύο μόνο υπογραφές, από τον υπουργό που προΐσταται του φορέα υποδοχής και τον υπουργό που προΐσταται του φορέα προέλευσης (εάν πρόκειται για ΝΠΙΔ θα χρειάζεται η υπογραφή του διοικητή και σε ΟΤΑ η υπογραφή του δημάρχου). Η μετακίνηση θα ολοκληρώνεται με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις μετατάξεις, ενώ οι αποσπάσεις θα περιοριστούν αισθητά. Το νέο σύστημα κινητικότητας θα αφορά το σύνολο των μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ΝΠΙΔ. Εξαιρούνται από τη διαδικασία οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας, που θα διαμορφώσουν ξεχωριστά συστήματα κινητικότητας.

Παράλληλα εξαιρούνται από το νομοθετικό πλαίσιο της κινητικότητας οι δόκιμοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί λειτουργοί) και οι υπάλληλοι στα ΚΕΠ, για τους οποίους ισχύει το καθεστώς των αμοιβαίων μετακινήσεων.

3. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα Κινητικότητας στην οποία θα δημοσιεύονται οι προκηρύξεις για τις μετατάξεις από τους φορείς υποδοχής.

4. Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας στο Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης με Επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν υπηρεσιακά στελέχη, μέλη του ΑΣΕΠ και νομικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα ελέγχουν τις προκηρύξεις των θέσεων και τη μοριοδότηση των υποψηφίων.

5. Θέσεις που δεν θα καλύπτονται από την εθελοντική κινητικότητα, θα πληρούνται μόνο με στοχευμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ που θα εντάσσονται στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

6. Περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες οι αποσπάσεις ή μετατάξεις που θα γίνονται με πρωτοβουλία των φορέων σε έκτακτες και πιεστικές καταστάσεις και αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες.

Διαδικασίες διαφάνειας

Οι μετακινήσεις των υπαλλήλων στο Δημόσιο με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα πραγματοποιούνται με ταχύτητα και διαφάνεια. Από τις αρχές του 2017 οι προκηρύξεις κάλυψης κενών θέσεων θα δημοσιοποιούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κινητικότητας.

Στη δημόσια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αναρτώνται και οι αιτήσεις των υπαλλήλων για τις αντίστοιχες θέσεις. Πρόσβαση στην πλατφόρμα θα έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η διαδικασία δημοσίευσης προκηρύξεων για την κάλυψη κενών θέσεων μέσω μετατάξεων θα είναι διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα κριτήρια πλήρωσης θέσης θα προσδιορίζονται από τον φορέα υποδοχής. Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από έναν υποψήφιο για τη θέση, θα μοριοδοτούνται με βάση τα τυπικά τους προσόντα (προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση, επιμόρφωση κτλ.).

Η μοριοδότηση θα ελέγχεται από το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη του ΑΣΕΠ.

Κίνητρα θα θεσπισθούν για τη μετακίνηση υπαλλήλων σε παραμεθόριες περιοχές. Σε πρώτη φάση δεν θα είναι  μισθολικά-οικονομικά, λόγω των περιορισμών που θέτει το Μνημόνιο. Θα αφορούν κυρίως την  ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων

 

sofokleousin
Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 20 Ιουνίου 2016, in ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: