Συνταγματική Αναθεώρηση: Η τελική έφοδος

Το Σύνταγμα- ο Υπέρτατος Νόμος- κάθε κράτους, κωδικοποιεί τον συσχετισμό των δυνάμεων που δρουν ανταγωνιστικά- συγκρουσιακά μέσα στην κοινωνία. Η «ανάγκη» αναθεώρησης του Συντάγματος προκύπτει από την εξέλιξη και το αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων: Ο Νομοθέτης έρχεται σε τελική ανάλυση για να θεσμοθετήσει- να κάνει νόμο- το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης.

Κάθε σύγκρουση (συμφερόντων) κοινωνικών ομάδων (τάξεων, για την ακρίβεια) καταλήγει σε κάποιο αποτέλεσμα. Κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι χάνουν, κάπου επέρχεται ένας «συμβιβασμός». Σε κάθε περίπτωση ο Νομοθέτης αναθεωρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος ενσωματώνει και περιγράφει στον υπέρτατο Νόμο τη νέα ισορροπία.

Η «ανάγκη» για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που διαπιστώνει σήμερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα (τα κόμματα εξουσίας κατά κύριο λόγο) υποκρύπτει μια ακόμη– πέρα από την ταξική- διάσταση που ο Νομοθέτης είναι υποχρεωμένος να ενσωματώσει στον Υπέρτατο Νόμο του κράτους: Η διάσταση αυτή έχει να κάνει με το αποτέλεσμα της σύγκρουσης της χώρας με τους δανειστές της.

Το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι ολοφάνερο και καταγεγραμμένο ήδη στις δεκάδες χιλιάδες σελίδες των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των………..

κυβερνητικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτων που υιοθετήθηκαν από το 2010 ως συμμόρφωση των κυβερνήσεων στις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών. Αυτά τα κείμενα, έχουν διαμορφώσει πια μια νέα κατάσταση στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Αυτή η νέα κατάσταση που δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το αποτέλεσμα της συντριπτικής ήττας της χώρας (της οικονομίας της, της κοινωνίας και του πολιτικού της συστήματος) από τους δανειστές, έχει έρθει όπως φαίνεται η ώρα να ενσωματωθεί στον Υπέρτατο Νόμο του ελληνικού κράτους.

Βασική, πλέον, παράμετρος της ύπαρξης του ελληνικού κράτους- με βάση τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που έχει συνομολογήσει- είναι η «αιώνια» δέσμευσή του στην εξυπηρέτηση των χρεών του. Υπό αυτήν την έννοια, ο έλεγχος των εσόδων του, της περιουσίας του και γενικότερα της οικονομίας του, έχουν ήδη παραδοθεί στα χέρια των δανειστών του. Η θεσμοθέτηση αυτού του ελέγχου μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι, θα μπορούσε να πει κάποιος, η «τελική έφοδος» των δανειστών για την «κατάληψη» του ελληνικού κράτους…

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ελληνικό κράτος είναι «αποτυχημένο» εξ αιτίας του φαύλου και διεφθαρμένου πολιτικού του συστήματος και ως εκ τούτου τρέφουν ελπίδες πως η χρηστή του διαχείριση μέσα από «ανεξάρτητες» αρχές και θεσμούς, όπως για παράδειγμα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ή το Υπερταμείο για την «αξιοποίηση» της Δημόσιας περιουσίας θα το οδηγήσουν σε εκσυγχρονισμό και ανάταση. Η αντίληψη αυτή, ωστόσο, αγνοεί μια βασική παράμετρο: στόχος των δανειστών δεν είναι η ανόρθωση του ελληνικού κράτους, αλλά ο έλεγχός του και η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόδοσης των κεφαλαίων που επένδυσαν σ αυτό.

Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον η συζήτηση που ξεκινά για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς στο μακρύ διάστημα που θα εξελιχθεί, θα διαφανούν ακόμη πιο καθαρά οι προθέσεις των δανειστών καθώς και οι εγχώριοι «Δούρειοι Ίπποι» τους. Πάνω απ όλα όμως, θα φανεί αν στο πολιτικό σύστημα της χώρας, έχει απομείνει ικμάδα έστω αντίστασης…

Δημήτρης Μηλάκας

Δημοσιογράφος

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 21 Ιουνίου 2016, in ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΣΧΕΔΙΟ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: