Ετοιμάζεται ο κόφτης: Μαχαίρι έως 2,1 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις!

 

Αν στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 διαπιστωθεί πως η Ελλάδα δεν πέτυχε εφέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ τότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης», ήτοι ο μηχανισμός δημοσιονομικής απόκλισης.
Σύμφωνα με το CNN Greece, το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά από υπόδειξη του ΔΝΤ (δεδομένου ότι το Μνημόνιο του Αυγούστου 2015 δεν περιλάμβανε TMU) προβλέπει πως στην περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη θα περικοπεί η δαπάνη για …………

συντάξεις κατά 15%, η δαπάνη για μισθούς κατά 45% και θα περισταλούν κατά 19,3% οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου για αγαθά και υπηρεσίες.

Δεδομένου ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους οι περικοπές των δαπανών που ορίζει το Μνημόνιο για την περίοδο 2017 -2019 θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ, το 60% αυτών ήτοι 2,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές μισθών και συντάξεων.

Το Τεχνικό Μνημόνιο αποσαφηνίζει ακόμη πως οι δαπάνες που σχετίζονται με το προσφυγικό και έως του ποσού 0,2% του ΑΕΠ ετησίως (350 εκατ. ευρώ) δεν θα υπολογίζονται στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθαρίζεται πως δύναται να αναγνωριστεί απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς αποτελέσματος, εάν αυτή οφείλεται σε έκτακτη συνθήκη. Στην τελευταία αυτή πρόβλεψη φαίνεται να επενδύει η κυβέρνηση εμφανίζοντας την ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Λόγιος Ερμής…
Advertisements

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 7 Ιουλίου 2016, in ΚΟΦΤΗΣ, ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, Uncategorized. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: