Εμπρηστικός ο Στουρνάρας

Στήνει μέτωπο κυβέρνησης-ΕΚΤ ο ΣτουρνάραςΣτήνει μέτωπο κυβέρνησης-ΕΚΤ ο ΣτουρνάραςΓια να διασφαλίσει τη θέση του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ενώ παράλληλα μεθοδεύει την πρόσληψη του Γκίκα Μάναλη στο γραφείο του

Νέο μέτωπο με την κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει ο Γιάννης Στουρνάρας επιδιώκοντας να διασφαλίσει την παραμονή του στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ παράλληλα μεθοδεύει προσλήψεις συμβούλων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται διαρροές σύμφωνα με την οποία επιχειρεί να υποκαταστήσει τον ελεγκτικό ρόλο της ΤτΕ δημιουργώντας νέα αρχή και αποσχίζοντας αρμοδιότητες της τόσο στο νέο θεσμό όσο και σε άλλους ευρωπαϊκούς. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές η νέα αρχή που περιέχεται στη λίστα …………

……….Βαρουφάκη αποτελεί ρέπλικα του γερμανικού μοντέλου της BAFIN, η οποία δρα επικουρικά και παράλληλα με τη Bundesbank και τις ευρωπαϊκές αρχές.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Από την άλλη πλευρά δημοσιεύματα που ακουμπούν σε κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος επιχειρούν να παρουσιάσουν ως προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, δημιουργώντας δυσμενές κλίμα για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό της χώρας και στους τραπεζίτες όσο και στα διεθνή φόρα και ιδιαίτερα στην ΕΚΤ. Με τις σχέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μάριο Ντράγκι να μη βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και τη μεταξύ τους επικοινωνία «φραγμένη» τέτοια δημοσιεύματα και non papers εντείνουν το πρόβλημα και μεγαλώνουν τις αποστάσεις, καθιστώντας τη συνεννόηση πιο δυσχερή.

Στόχος του Γιάννη Στουρνάρα είναι να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και απαραίτητο κρίκο στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την ΕΚΤ, ενώ παράλληλα πλήττει καίρια το ήδη πληγωμένο προφίλ του υπουργού Οικονομικών στην ΕΚΤ. Ο διοικητής της ΤτΕ με τον τρόπο αυτό κερδίζει χρόνο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, ενώ παράλληλα επιχειρεί να προκαλέσει παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ υπέρ του, ώστε να διασφαλιστεί.

Κάτι τέτοιο όμως, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές που βρίσκονται κοντά στον Μάριο Ντράγκι, δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς το έγγραφο που επικαλείται τόσο η ΤτΕ όσο και τα σχετικά δημοσιεύματα βρίσκεται μεν προς διαβούλευση στους θεσμούς αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αρχή αποτελεί στην ουσία αντιγραφή της γερμανικής νομοθεσίας και στόχο έχει την καλύτερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος παράλληλα με τις τράπεζες, εντάσσοντας τόσο τις ασφαλιστικές εταιρίες όσο και νέους θεσμούς, που θα δημιουργηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα στα πλαίσια ενσωμάτωσης κοινοτικών οδηγιών, δεν αναμένεται να προκληθούν ουσιαστικές αντιδράσεις.

Αντιθέτως η αυξημένη λογοδοσία που προβλέπεται και η διάρθρωση της νέας αρχής απαντά σε αρκετές από τις αιτιάσεις των θεσμών για μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος και συνεπώς αυξημένη σταθερότητα.

Εμπλοκή με Στουρνάρα-Μάναλη

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται ότι αντιδρά έντονα στην προσπάθεια του Γιάννη Στουρνάρα να προσλάβει στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε ρόλο συμβούλου τον πρώην επικεφαλής της Attica Bank, Γκίκα Μάναλη, ο οποίος αποχώρησε με σκιές τόσο για το ρόλο όσο και τις έργα και τις ημέρες του στην τράπεζα.

Η προοπτική ένταξής του στο δυναμικό του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα είχε κρατηθεί μυστική, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ ήθελε να αποφύγει τις αντιδράσεις και να φέρει το σύστημα προ τετελεσμένων. Ερωτηματικά προκαλεί επίσης η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά την αποχώρησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, κατά την οποία απειλήθηκε παρέμβαση ακόμα και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

sofokleousin

About tolimeri

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ.........

Posted on 2 Απριλίου 2015, in ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΤτΕ. Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: